5 причини да посетим Стокхолм за Коледа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Снимка Gazta.ru

Дойде ли Коледа, всеки от нас поне за малко иска да се потопи в приказките. И всичко говори за това- от различните обичаи, до украсите от светлини и изрисувани прозорци, от коледни свещи и украсени елхи. Даже  често Рождеството Христово се разказва на малките деца като приказка, в която се появяват добрите мъдреци, разнасящи добрата вест за раждането на Спасителя за радост на целия свят, както добрия старец разнася подаръците на децата за да ги направи по-щастливи. Едва ли обаче има друго място освен Стокхолм, където може да се почувствате  като в приказка, и то точно на Коледа.  Електронното издание на Gazeta.ru изброява пет причини да посетите шведската столица  в дните на най-светлия празник в годината.

Както  е известно хората се делят на две – част от тях смятат, че Карлсон е измислен герой, и други, които смятат че това малко дръзко човече с перка на гърба действително живее в Стокхолм. Първите са склонни да прекарат цял уикенд при своя психотерапеввт, а вторите да отидат до шведската столица за да потърсят приключенията, спомен за които ще им остане за цял живот, но особено това важи за времето непосредствено преди Рождество. 

Снимка: Gazeta.ru

1.Коледния пазар на Стокхолм
Ако отидете на площад Сторторгет и застанете на стълбите на музея на Алфред Нобел, пред вас ще се открие една приказна картина към местния коледен пазар, най-голямата градска елха и ще усетите мириса на току що приготвени печени бадеми. За романтиката на Коледа напомнят огънят в камината и снежинките, аромата на канела и джинджифил, топли вафли и марципан, допълвани от захарен памук, соленки и глег – така шведите наричат греяното вино, което те пият с орехи и стафиди. И времето минава неусетно в слушане на звучащия на площада ритъм енд блус, който ви кара да изпитате малко позабравения възторг. 


2. Снимка за спомен на стария кладенец и купуване на сувенири за най-близките хора

Една от забележителностите в шведската столица е градския кладенец, построен през 18  век от архитекта Ерик Палмстад. В миналото той е бил източник на вода и при нужда е могъл да се използва ако възникне пожар. Сега той е фонтан и любим обект за снимки на туристите  от цял свят. Наблизо са разположени малки дървени къщички, в които се предлагат всевъзможни сувенири. Ако има нещо, за което шведите проявяват своя консерватизъм, това са люлките на панаира. Те се изработени от местни занаятчии, а не както обикновено продукт на масовата субкултура Made in China. Тук изобилстват добре познатите на всички герои от скандинавската митология- троловете. Можете да откриете и занаятчийски работилници за производство на бродерии, вълнени облекла и десетки други дребни неща като коледни топки, къщички, елени и други. Всички тези сувенири са в състояние да зарадват и най-суровите ви приятели, и да ги накарат още веднъж да изживеят детството си. 

3. Да се повозите на детско влакче в музея на Астрит Лингрен

Макар и вече големи, не пропускайте възможността да се повозите на влакче в музея на Астрит Линдгрен, и така още веднъж да се върнете в детството. Не е важно как сте се добрали до остров Юргорден- пеша, с трамвай или с кораб, важното е да се настаните във вагончето на детското влакче, и да се потопите в света на Емил от Льонеберя и Роня, и да преминете през гора пълна с разбойници.  Музеят на приказките на прочутата шведска писателка Астрид Линдгрен е е като магнит за децата със своите дракони и други митични същества с големите им светкащи червени очи. И те притихнали сякаш очакват да зърнат своя карлсон. Тук можете да посетите и прослолутата вила Вилекула, където Пипи вдига своя кон на ръце над главата си, и дори да седнете на пода  и да изгледате някое не толкова назидателно представление. Музеят е подходящ и за децата на 30 години, и така се опровергава схващането на самата Пипилота, че възрастните не умеят да се забавляват защото умът им е зает винаги с доста скучни неща. В музея далеч обаче не се срещат само героите от произведенията на Линдгрен, защото самата писателка е искала тук да съжителстват и други скандинавски любимци на децата като троловете от произведенията на Туве Янесен.

4. Не пропускайте да опитате местните сладки и солени изкушения

Сергиите с бонбони в Стокхолм са навсякъде. Всички си купуват  бонбони в хартиени торбички бързайки  към касите за да могат по-скоро да се насладят на вкусните изкушения. Хит по време на Рождество са типичните шведски бонбони във формата на бели и червени бастунчета, измислени някога от сладкарката Амелия Ериксон. Тя така и на никого не споделила своята рецепта, която останала тайна, но класическият вариант за направата на бонбоните включва вода,захар, ментово масло, оцет  и оцветител. Според една стара книга по кулинарство тези бонбони се наричали „полкагрис”, и трябвало да тежат всяко по 50 грама. Самите шведи съвсем си нямат на идея защо точно така трябва да се казват бонбоните. „Преведено „полкагрис” означава Свине танцуващи полка. Възможно е предците им от 19 век още тогава да са предвидили, че ‘полкагрис” ще станат обект на вниманието на туристите. И разбира се черните бонбони със съмнителни лечебни качества, които ако не искате да опитате, може да купите за приятелите си. Това е още едно от типичните шведски лакомства, поглъщано от местните деца. 

5. И накрая потанцувайте малко в най-стария джаз клуб на Стокхолм
Какво означава Стокхолмски инсайд ли? Ами това, че всички работещи шведи получават заплатит е си на 25-то число, което води до увеличаване на фейсконтрола в местните клубове и дискотеки в края на всеки месец,  като се знае, че тогава  нараства наплива от посетители. А какво по-добро от това за съдържателите на заведенията за да понатрупат малко оборот. Но това едва ли би било толкова важно за вас, ако вечерта прекарате в местния клуб  Стампен, където все още се усеща духа на музиката от 50-те години, и където парчетата на Дженис Джоплин и Чък Бери се изпълняват на живо. Така че вземайте чаша бира, потанцувайте, и не мислете, че скоро ви предстои път към дома. 

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар