Black Friday отново накара търговци и потребители да потрият доволно ръце

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка: Gazeta.ru

Няма друг ден в годината, който и търговци, и потребители да чакат с нетърпение от така наречения „черен петък” – първият след Деня на благодарността в САЩ. Това е денят в който търговците намаляват цените на стоките, а потребителите тичат за да купят на изгодни цени от битова техника, през мобилни телефони до дрехи и бижута. У нас ако съдим по публикациите в социалните мрежи тази година Black Friday наложи още една мода- пазаруването на лекарства на по-ниски цени. Иначе известна верига магазини предлагаше всякакъв вид бяла и черна техника с 10% намаление.

География на „черния петък”
Black Friday отдавна е напуснал границите на САЩ, и онлайн  ритейлери от цял свят сред които Amazon, eBay и Cotswold Outdoor  се надпреварват да го рекламмират широко всяка година. Китайският Ali Express пък сляха в едно „черния петък” и „киберпонделник”, известен с това,че е аналог на първия само че за търговията в интернет, и там още от петък могат например да се намерят смартфони за около 50 долара, таблети за по 139 долара и козметика между 9 и 16 долара. „Черният петък” обаче често се свързва с хаос в големите търговски центрове. За подобен хаус в магазините на Tesco във Великобритания съобщи и британският Financial Times. Дори се стигнало до там , че полицията задържала четирима души заради това, че се опитали да организират масов хаос. Жена пък била настанена в болница с травми, тъй като на главата и паднал телевизор. Денят за масови разпродажби във Великобритания обикновено дава начало на коледните намаления.
 „Черният петък’ в Беларус по информация на портала Oborot,ru предложи на потребителите да си купят изгодно дори… военна техника. Търговците понижиха с 30% цените и с намаление всеки желаещ можеше да се сдобие с цял военен транспортьор или локомотив. 

В Русия Black Friaday започна  всъщност още в четвъртък вечер, и в него се включиха само 5 млн. потребители, които осъществиха около 100 000 покупки, като харчеха средно по 3 000 рубли за всяка нова придобивка. Повечето търговци в страната очакват удвояване на продажбите в сравнение с „Черния петък” през 2013 година. Един от онлайн ритейлърите в Русия KupiVip.ru отчете в петък вечер 60% увеличение на трафика. „Ако сравним приходите с тези от Black Friday 2013 сега те са се увеличили със 75%, а в края очакваме продажбите да нараснат двойно”, заявиха от компанията, цитирани от електронното издание на Gazeta.ru. Потребителите търсят основно дрехи и обувки, като при някои марки намаленията достигнаха между 40 и 70%. Друг търговец се похвали, че в „черния петък” поръчките са се увеличили с 89%.
Всъщност нито една акция по крупна разпродажба не минава и без недоволни. В социалните мрежи десетки руснаци се оплакаха че обявените от търговците намаления не съответстват на обявеното „свръх” и дори доказваха това с множество фотографии от различни магазини. Все пак малка утеха за повечето от тях е, че ще могат да потърсят нещо изгодно и в „Киберпонеделник”. 

Ниските цени на нефта оказаха влияние на разпродажбите в САЩ
 
Благодарение на ниските цени на петрола американците успяха да заделят повече средства за традиционнните разпродажби след Деня на благодарността. Според Barclays през тази година американците са спестили 70 млрд. долара.  По предварителни данни интернет продажбите зад океана по време на „черния петък” са се увеличили с 22%, като eBay е отчел повишение на продажбите с 27%, а Amazon с 24% за година. В „черния петък’ се включиха дори търговците на оръжия, като според данни на ФБР поръчките през този ден са достигнали 155 000.
По време на Black Friday някои от най-големите американски ритейлъри като Target, Kohl’s, Macy’s, Best Buy, Bealls и Wallmart понижават цените в магазините си с до 90% и само за часове успяват да си осигурят между 5 и 6% от общите приходи в предходната година. През 2013 година в „черния петък’ са участвали над 141 млн. американци като са  изхарчили над 61 млрд. долара от които 2,1 млрд. долара за покупки през интернет. Средно всеки американец е похарчил през  2013 година  по  407 долара в периода на разпродажбите.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар