5-те най-удивителни места от лед, или къде можете да отидете на хладно?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
 град Харвин Снимка: Gazeta.ru

В чест на настъпващата зима електронното издание на Gazeta.ru прави класация на петте най-удивителни произведения от лед, които човек може да види с очите си. Ледът присъства навсякъде- от кубчета лед за охлаждане на напитките през айзберг от учебника по география, филма Титаник до любимите на децата ледени пързалки. Сякаш знаем всичко за леда, но дали наистина е така?

1.    Истински замък от лед във ФинлаНдия

Снимка: Gazeta.ru

 

Във финландския град Кеми, намиращ се в най-северната част на страната всяка зима се появява един необичаен замък от лед. Сняг и лед го покриват отвън и отвътре. Височината на кулите му е над 20 метра, а дължината на стените над километър. В него има стаи, коридори и големи скулптори, и това всичко е направено от лед. Посетителите на ледения замък могат да се натъкнат на най-различи същества- от митични божества и герои до птичката от Angry Birds. Още по-мистичен вид на замъка му придават десетките прожектори, които го осветяват от всички страни. Замъка предлага и някои „удобства” като параклис, малка хотелска част, детски леден лабиринт и разбира се Snow Restaurant предлагащ специалитети като риба във фолио с картофи и домати, супа, еленско филе, говеждо месо или мус от ягоди, малини и боровинки. А любителите на нещо по-горещо се предлага и финландска водка. Входният билет за възрастни е на цена от 15 евро, за деца от 4 до 11 години на половина, а за най-малките е безплатно.

2.    Леден аквариум в Япония

Снимка: Gazeta.ru

 

В японския град Кесенума се намира единственият аквариум от лед в света. Експонатите му са не плаващи а замразени риби и други морски обитатели на тихеокеанското крайбрежие на страната. Всички те са разположени в еднакви по размери прозрачни кубове лед. Аквариумът е собственост на известния местен ресторант Maguro Shashimi, специализиран в предлагане на морски специалитети. Замисълът на собствениците е бил да даде възможност на гостите да разгледат отблизо 500 от най-причудливите обитатели на морето. Разбира се цялата ледена експозиция присъства и в менюто на ресторанта и могат да се окажат в чинията ви след края на обиколката. Естествено подобна ледена сбирка може да се стори не много приятна на някои от посетителите, а децата дори да уплаши. Но е сигурно, че ще се хареса на възрастните фенове на филма „Ледена епоха”.

3.    Екстравагантен леден хотел в Швеция

Снимка: Gazeta.ru

 

Вече повече от 20 години в шведския град Юкасярви всяка зима изниква може би най-необичайния хотел в света. За да не се разтопи пред очите на посетителите в него постоянно се поддържа минусова температура. Всички гости получават топли дрехи и специални спални чували за да легнат в ледените легла. Уникалността на хотела идва оттам, че всяка година той се изгражда единствено от лед и е неповторим по своята архитектура и дизайн, и никога не изглежда както предишната година. Всяка година в него се поставят театрални постановки, има кино и галерия, където се правят модни дефилета. За посетителите, които не са любители на леденото царство се предлага гореща сауна или посещение в ледения бар, където всички напитки се сервират в … чаши от лед. 

Между другото от няколко години насам хотелът е притегателно място за десетки влюбени двойки от цял свят, които избират да сключат брак тъкмо  на подобно екстремно място. Средната цена на една нощувка е 260 долара, но може и да го посетите само като забележителност и да си спестите пренощуването като се възползвате от десетките оферти на туроператорите. Засега е тайна как ще изглежда хотелът през тази зима, тъй като сезонът стартира в средата на декември. Най-вероятно дизайнерите ще издигнат тропическа гора от лед.

4.    Леденият град

Вече половин век севернокитайският град Харвин се превръща през зимата в царството на леда и снега. Пред очите на жителите му изниква буквално от нищото цял леден град с площади и улици от лед, в който са разположени копия на някои от най-известните сгради и храмове в Поднебесната империя. Площта на града достига 600 хил. кв. метра, а всяка година с изграждането на ледените шедьоври се заемат над 10 000 души. По време на ледения фестивал се провеждат театрални представления, и най-различни спортни прояви, а за най-издръжливите посетители се предлага и плуване.

5.    Добре дошли в леденото кафене на горещия Дубай

Снимка: Gazeta.ru

 

Може би най-необичайното място на света, където може да се види лед е леденото кафене на един от най-горещите арабски курорти Дубай, където дори зимата температурите рядко падат под плюс  30 градуса. Заведението се казва Chillout Ice Cafe и всичко в него е направено от лед от пода и стените до столовете. Подобно заведение и то точно на това място създава удивителен градски контраст. В него се стичат не само хиляди туристи, но и местни жители, които едва ли някога през живота си са виждали лед и сняг. Само че в него всеки посетител може да остане не повече от 40 минути. В подобен „хладен прием” срещу около 15 долара ще може да се насладите на прочутото арабско кафе.

Превод Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар