Данъчни промени могат да сложат край на семейния бизнес в Германия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Намеренията на властите в Германия да отменят данъчните облекчения за наследствения бизнес може да ударят не само по компаниите и техните собственици, но и по икономиката на страната. Това пише електронното издание на Gazeta.ru. Както е известно голяма част от компаниите във федералната република са семейни, и делът им в БВП на страната надвишава 50%. Очаква се до края на месеца Конституционният съд в Карлсруе да обяви, дали ще има промени в данъчния кодекс на страната. Според The Wall Street Journal те предвиждат премахване на данъчните облекчения за бизнеси, предавани по наследство. Това би довело до сериозни промени в структурата на бизнеса в страната, тъй като в момента 92% от германските компании и половината от 100-най-големи такива са семейни.
„Съществуващите правила не са особено коректни, и затова мисля че съдът ще внесе необходимите промени”,заяви Антон Щайдер, президент на Германския съюзпо наследствено право. Според него най-справедливо би било закона да се прилага еднакво за всички видове активи. Според действащите в момента законови разпоредби в Германия, даден бизнес може да се предава в наследство както при смърт на собственика, така и приживе. Наследникът се освобождава от плащане на данъци, ако поеме ангажимента да развива бизнеса и да не прави съществени изменения в броя на персонала за седем или повече години. Впоследствие данък за доходите се плаща само тогава, когато активите надвишат 500 хил. евро за съпрузите, 400 хил. евро за децата и 100 хил. евро за останалите наследници. Ако съществуващата данъчна система се промени, над 2/3 от предприятията ще трябва да намалят обемите на инвестициите си, а около половината да съкратят част от персонала си. Това показват данните от проучване на Института за икономически изследвания в Мюнхен (Ifo), проведено през февруари 2014 година сред 1729 компании. Публичното обсъждане на предстоящите реформи вече принуди някои предприемачи като братята Роланд и Юрген Мап, собственици на развлекателния атракцион Europa Park в Хамбург да прехвърлят част от акциите си на своите деца. „Сега става дума не за мен, а за бъдещето на бизнеса ми. В  комуникацията си с колеги от целия свят, получих само одобрение за представителите на малкия и среден бизнес в Германия. Не разбирам, защо трябва да се правят промени в законите, които ще доведат до затваряне на голяма част от тези предприятия”, заяви Роланд Мап.
Планираните промени могат да нанесат вреди на близо 120 000 компании, членуващи в Германската федерация на износителите и търговците смята президентът на организацията Антон Бернер. „Тази реформа може да се отрази върху платежопособността на компаниите в дългосрочен план, и да ги затрудни при получаването на банкови кредити”, заяви той. Според експерти въвеждането на пълно данъчно облагане на предприятията от семеен тип може да доведе до намаляването на предприятията от семеен тип в страната с между 15 и 20% през следващите 4-5 години. „Заради това, че почти целия малък и среден бизнес в Германия се намира в ръцете на династии, през следващите няколко години може да се очаква отлив на капитал от 100-150 млн. евро към сфери на бизнеса, където има данъчни облекчения и промяна на вида на собственост на компаниите. Най-големите от тях може да излязат на борсата или да разширят броя на акционерите, както и да се увеличи кръга на родствениците, притежаващи дял в тях> заяви за Gazeta.ru Маргарита Горшенева, директор развитие в QB Finance.
С подобна промяна властите в Германия целят да попълнят държавната хазна, защото данъчната ставка при унаследяване на имущество в страната е много висока, и в някои случаи може да достигне до 50% от стойността на наследения имот.
За сега съдбата на тази инициатива остава неясна, тъй като срещу нея се обяви както бизнеса, така и консервативната партия на канцлера Ангела Меркел. Онези, които искат запазване на статуквото се аргументират с това, че в условията на криза семейните предприятия предпочитат да разчитат на лоялността на служителите си, а не да ги уволняват. Бизнесът от своя страна предлага като контрамярка въвеждане на единен налог от 3% за всички компании.

Как е у нас?
„У нас няма данъчни облекчения за семейни фирми при предаването им в наследство, и те се унаследяват като се запазва плащането на данъци такова, каквото е било”, заяви за Агро Пловдив, говорителят на НАП Росен Бъчваров. Според Ивана Мурджева, председател на УС На Националната асоциация на малките ферми и преработватели те имат идея за въвеждане на подобно данъчно облекчение, но явно времето за такова все още не е дошло.  

Мартин Иванов
за Агро Пловдив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар