Японците залагат не само на вкуса, но и на цвета на храните в новогодишната нощ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка: Gazeta.ru

Идва периодът на най-светлите празници, когато не само у нас, но и по света хората прекарват най-много време на масата. Във връзка с това електронното издание на Gazeta.ru прави интересен преглед на някои от най- любопитните кулинарни традиции в различни страни по света. Оказва се че не всички ядат руска салата. 

Япония
Японците отдават силно значение несамо на вкуса на храните, но и на цвета им. Вярва се, че ако по време на новогодишната трапеза хапнат нещо бяло и червено, то следващата година ще е на пари, а щастие носи нещо розово- например скариди. Те обичат да топят кюфтенца от ориз в рибен бульон, които задължително трябва да са кръгли, за да може късметътим където и да ходи, да се върне при тях. Символ на дълголетие пък е бавното и продължително ядене на макарони. Късмет носи и споделянето на храната с приятели и съседи, които в живота си не са били толкова щастливи.

Дания
Няма нищо гнило в Дания, тази иначе много красива страна. Просто жителите и винаги започват новогодишната трапеза с варена треска и парено зеле. Ястия, които едва ли някой дори би похапнал на диета. И ако присъствате на трапезата им, и вече сте изгубили надежда да похапнете нещо различно идва време за десерта. Тогава става ясно, защо местните слагат на първо място подобни ястия. Просто за да запазят достатъчно място за десерта. И така традиционният датски десерт представлява пирамида от 18 реда с марципани, облети с шоколад, бита сметана и ванилов крем. Подобно блюдо моментално поражда чувството за вина, че такова изкушение веднага ще доведе до качването на някой излишен килограм, още преди да е опитано. То обаче задължително трябва да се изяде в точно в новогодишната нощ, защото се вярва, че това ще донесе финансово благополучие през следващата година. Част от него трябва да дадете на ваш съсед или близък, с което ще му дадете и част от вашето благополучие. 

Италия
Най-накрая да попаднем на една новогодишна трапеза, която поне малко наподобява родната, защото и за италианците свинското е сред преобладаващите меса, тъй като се вярва че прасето е символ на плодородието и парите. И ако то не присъства в целия си блясък на масата, то поне свински наденички трябва да има, иначе рискувате следващата година да останете без пари. И италианците вярват, че трябва да се хапне нещо кръгло за късмет. Когато всички са се наситили на храната, трябва да се обиколи къщата, и всички стари неща да се изхвърли през прозореца, тъй като няма да има място за новите, и те така и няма да дойдат в италианския ви дом. 

Филипините

Там новогодишната вечеря се нарича Media Noche, и за нея са характерни заоблените форми на ястията- пак за късмет. Едно от най-важните неща са плодовете, които трябва да са 12 различни вида, символизиращи месеците от годината. Желателно е сред тях обаче да не присъстват ябълки и манго. Това не е плод на суеверие, а просто за филипинците тези плодове са безполезни. За разлика от датчаните, за които е важно цялата трапеза да е опустошена до полунощ, включително и изкусителния десерт, то за жителите на азиатската страна е важно на масата да остане възможно най-много храна. Те приемат като лош знак да се започне новата година на празна маса, и ако се случи, тя ще остане такава през цялата година. Според филипинците ако в новогодишната нощ се яде свинско, то хората ще се разболеят. 

Испания
Вярва се, че който погълне 12 зърна грозде докато часът удря 12, това ще донесе късмет през новата година, щастие и благополучие. Или поне такова е желанието на всеки испанец в новогодишната вечер. Ако не успее да погълне някое зърно, то в месеца, за който е било определено то може да има някакви проблеми. Яденето на месо пък се счита, че ще донесе пари в къщата. И за да ви се случи нещо ново и хубаво през  настъпващата година, задължително трябва да хапнете нещо свежо- плод или зеленчук. 

САЩ
За американците не е важно какво ядат в новогодишната нощ, а с кого. Те вярват, че с когото посрещнеш Нова година, с него и ще останеш. Така че е много важно около вас по време на празника да има само хора, които ви харесват. За пари пък трябва да се хапне нещо зелено. В южните щати е много популярно ястието Hoppin John, което се приготвя от свинско месо, ориз, черен боб и задушени зеленчуци. Донесено е най-вероятно от робите, и се вярва, че хапването му ще ви донесе късмет. 

Превод: Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар