Настъпи ли пролетта в Куба?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Снимка: Bild.de

Повече от 50-години САЩ и намиращата се на 165 км от бреговете и Куба са в конфронтация. Историческата реч на президента Обама е на път да затопли отношенията между двете страни. Първите стъпки за това са направени- двете страни скоро могат да  възстановяват дипломатическите отношения, а Вашингтон свали икономическите санкции и ограниченията за пътувания. В резултат на настъпилото размразяване в отношенията между Вашингтон и Хавана, двете страни си размениха затворници, излежаващи присъди заради обвинения в шпионаж.
И до днес „перлата на Карибите” за мнозина американци се счита за неразделна част от САЩ. Формулираната  през 19-ти век от американския президент Джеймс Монро едноименна доктрина слага край на испанската колонизация на Карибите. След американо-испанската война Куба е под господството на САЩ, макар че остава формално независима. Единствено Гуантанамо, където е изградена американска база е под прекия контрол на Вашингтон. Експортът на захар и покровителството на Вашингтон превръщат Куба в американското Монте Карло. Казината и заведенията поддържани от мафията в Ню Йорк никнат като гъби. Тук лудуват плейбои като Хемингуей и Синатра. Икономиката е контролирана от щатските концерни  и проамерикански местни едри собственици.  Кубинският диктатор Батиста е поддържан от Вашингтон. Диктатурата на батиста води до социални вълнения. Формира се въстаническа група под ръководството на Че Гевара и Фидел Кастро. „Ел Коменданте’ взема властта през 1959 година.  След като през 1960/61 година Кастро национализира имуществото на американските концерни в Куба, САЩ реагира с налагане на забрана за доставките на петрол. Кастро търси сближение с Москва за да осигури петрол на страната си, а Вашингтон отговаря с налагане на икономически санкции. Отстраняването на Кастро се превръща в основна цел на американските тайни служби. Страхувайки се да не се разпространи заразата с „вируса на комунизма’ Кенеди осъществява инвазията в „залива на прасетата”. Тя е пълен провал, а Кастро е обявен за национален герой.
През 1962 година Хрушчов стационира на острова атомни ракети. Вашингтон заплашва с морска блокада, а светът се изправя пред 3-та световна война. В последния момент Кенеди и хрушчов се договарят за изтегляне на атомните оръжия, и слагат край на „Кубинската криза. Наложеното икономическо ембарго води до дълбока криза в комунистическа Куба, и единствено със сила Кастро успява да държи жителите на „Острова на свободата” в шах. С края на Съветския съюз Хавана губи основния си съюзник. От 2008 година братът на Фидел- Раул Кастро започва провеждането на реформи, които целят предпазливо да приближат Куба към Запада.  Дали Куба скоро наистина ще е свободна? С пазарна икономика и демокрация. Отварянето на Америка сигурно ще промени Куба, но промяна в системата едва ли ще е възможна поне докато бащата на революцията все още е жив.

Превод Мартин Иванов
По материали на в. „Билд”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар