10 мобилни приложения, които разказват историята на вашия таблет

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Отдавна историята не е онази скучна смесица от факти и дати, поместена между най-малко 200 страници на учебници, които никой не чете. Тя вече присъства и в интернет под формата на десетки приложения- от забавни стратегически игри по романите на Дюма- през приложения събрали най-интересните факти от живота на краля Слънце, и дори цели електронни енциклопедии с дати и речници на различните термини и понятия. Тук нямаме претенциите да изброим най-изчерпателно техния брой, а просто да посочим някои от най-интересните и занимателни такива, които биха били в полза и на по-модерните поколения читатели, запленени от историческите факти и събития, и предпочитащи да достигат до тях по по-нетрадиционен начин и форма. 

1.    Българска история– сред редицата приложения представящи историята като забавни въпроси, това ми се стори най-интересно. Позволява четене на статии от сайта http://www.bulgarianhistory.org/, лесно и достъпно под формата на RSS.
2.    История на България– приложение позволяващо да се търси събитие по година или име. Може да се използва като справочен апарат за всички събития от създаването на Аспарухова България до 2005 година.
3.    История- дати и речник – едно приложение за всичко свързано с историята на Русия, владетели, революции, режими.
4.    Louis XIV приложение събрало всичко най-важно за века на Луи XIV, в който абсолютизмът достига своя връх, когато историята се пише не другаде, а във великолепния Версай.
5.    И като заговорихме за Версай V3D е за всички онези, които искат да се поразходят из прекрасните градини, запазили блясъка и великолепието си до наши дни.
6.    Schönbrunn пък ни прехвърля в един от най-великолепните дворци на австрийските Хабсбурги, където някога нежно е пристъпвала самата императрица Елизабета Баварска (Сиси) – един от символите на Виена. Сега и вие може да се потопите в това великолепие, да научите много интересни факти за едно от най-любимите не само за виенчаните места.
А сега няколко  класики, разбира се основно  на руски и английски, но не липсват и изключения. За четящите няма да е проблем да се потопят в различните епохи и времена и да разбера героите и събитията, в които участват.
7.    Христо Ботев Поезия и проза– електронно томче с поезия и проза на великия поет.
8.    „Малкият лорд Фаунтлерой”– книга, подходяща за малки и големи, и разказваща за приключенията на едно момче, което трябва да наследи богат лорд. Авторка е британската писателка Франсис бърнет. Оставените от нея описания на детски дрехи и костюми стават начало на нова епоха в детската мода.
9.    „Тримата мускетари”– шедьовър на Александър Дюма, който не се нуждае от представяне. Всичките части на една от най-обичаната поредица  са достъпни за безплатно изтегляне.
10.    Memoirs Marie Antoinette– попаднах случайно на това приложение, което представлява електронно издание на мемуарите на Мария Антоанета. Интересно за онези, които не познават толкова добре  една от най-известните и печални френски кралици, на които мнозина приписват думите: „Като няма хляб, яжте пасти”, които всъщност тя никога не е изричала пред разбунтувалите се французи.
Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар