Хакерите излизат на светло

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Въпреки че медиите напоследък изобилстват с информации за гръмки атаки като тази срещу Sony Pictures, хакерите вече се  опитват да работят без да се крият, а кибершпионажът добива официална форма. За това спомага появата в мрежата на десетки „трудови борси” за хакери. Така хакерите изпълзяват на светло, оповестявайки напълно легално дейността си. Едно от тези легални островчета е новозеландската платформа Hakers List. На пръв поглед тя  напомня на сайт предлагащ съвети за здравословен начин на живот, благотворителност или нещо подобно.
Горната част на страницата е оформена като мозайка със снимки на усмихнати хора, а дизайнерите са избрали като основен цвят- зеления. Механизмът на действие на платформата е много лесен, и наподобява този на всеки един портал за работници на свободна практика. Поръчките също са типични: жена иска да узнае паролата за достъп до профила на съпруга си в социалните мрежи, бизнесмен желае да получи данните за клиентите на свой конкурент или студент да фалшифицира оценката си в университетската база от данни. Само за три месеца от работата на платформата са били изпълнени над 500 поръчки. Офертите са анонимни, и сайтът превежда сумите на хакерите, като оставя малък процент за услугата. На спецовете се плаща едва тогава, когато се получи потвърждение, че поръчката е изпълнена. Цените за изпълнение на поръчките варира между 100 и 55 хил. долара.

Според експерти по киберпрестъпления, хакването на профили в социалните мрежи вече се е превърнало в ежедневие, и може да бъде осъществено дори от хакерилюбители, които се възползват от това, че голяма част от потребителите не използват достатъчно надеждни пароли, и пренебрегват двуфакторната степен на ауторизация. Характерът на офертите показва че взломовете на дребно вече са добили битов характер. Според експерти от частна детективска агенция занимаваща се с разследвания на киберпрестъпления, охранителните органи трябва да насочат вниманието си към подобни платформи. Много вероятно е обаче Hakers List да остане на светло, предвид на това, че повечето клиенти са извън САЩ. Създателите на трудовата борса за хакери заявяват, че те не биха могли да бъдат подведени под отговорност, защото в договора, който всеки потребител на сайта е длъжен да подпише се казва, че е забранено използването на услугата за нелегални цели. Въпреки декларацията за легална дейност, порталът вече е премахнат от резултатите в търсачката на Google. Неоткриваем е и в другите две търсачки на Yahoo и Bing.
Сергей Ложкин, антивирусен експерт към Kaspersky смята, че борси подобни на Hakers List не са особено популярни, и не се срещат често в интернет. Освен това приходите на подобни платформи са с твърде неясен произход. Част от тях оставят възможност на потребителите да оценят, дали предлаганата услуга е достоверна или е измама. „В интернет има огромен брой форуми посветени на безопасността в социалните мрежи и вирусите, и всеки потребител може да намери в тях някой хакер. Подобни борси обаче улесняват потребителите в търсенето на хакери”, смята Ложкин. Въпреки опитите за легализацията на хакерството, 95% от сайтовете предлагащи подобни услуги са измамнически, твърди Gazeta.ru. 

Според Александър Раевски, шеф на компанията Zecurion хакерите предлагащи услугите си чрез подобни борси или форуми не са на достатъчно високо ниво, и могат да изпълняват само поръчки за хакване на нечия поща или профил в социалните мрежи. „Най-често за това те ползват готови инструменти, които могат да се открият в интернет”, споделя той. 

„Предлагането на хакерски услуги в интернет обаче все още не е толкова голямо. Липсват и достатъчно поръчки по специализираните форуми”, добавя експертът. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на дейността на подобни платформи като Hakers List, то може да има значително увеличение на кражбите на не особено добре защитени профили в мрежата, предупреждава Раевски. 

Превод Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар