Рентгенологията позволи на учените да разчетат древни ръкописи, унищожени от Везувий

Rate this post
Вилата на папирусите в Херкулан

Група физици успяха за пръв път да разчетат свитъци с древни ръкописи на старогръцки автори, унищожени вследствие на изригването на вулкана Везувийй. Това пише електронното издание на Gazeta.ru. Това е станало благодарение на методите на мамографията. Оказва се , че съвременните методи на рентгенологията дали нови възможности за диагностика не само на някои видове ракови заболявания, но и спомогнали на инженерите да разчитат вътрешността на различни материали.
С помощта на тези методи човечеството ще успее да запълни някои от празнините по отношение на знанията за античната епоха. Както е известно древноримския град Херкулан подобно на Помпей бил изтрит от лицето на земята по време на знаменитото изригване на Везувий на 24 август 79 година. И докато Помпей бил унищожен напълно от потоците от растопена лава, то Херкулан извадил повече късмет, тъй като бил покрит от дебел слой вулканична пепел. Една от най-ценните находки в Херкулан, открита още през 1740 година  се оказала така наречената Вила на папирусите, тъй като в нея била намерена библиотека с древни текстове на гръцки автори като Епикур и Филодем. Смята  се че вилата е принадлежала на тъст на Цезар. И въпреки че горещите газове не са изгорили ръкописите, топлината ги е превърнала в купчина овъглени материали във формата на цилиндри. След откриването им през 1752 година са правени многократни опити да бъдат разчетени. Все пак това налагало те да се разгънат, което означавало да бъдат унищожени. „Върху тях са изливали живак, напоявали са ги с розова вода и какво ли още не за да ги разчетат, разказва Шеридън Мос, изследовател на ръкописите от университета Уейнв Детройт. Ето защо учените решили да не ги докосват, докато науката не изобрети методи, които да улеснят разчитането им, И изглежда този момент е настъпил. Италиански учени ръководени от Вито Мочели от Неаполитанския институт по микроелектроника и микросистеми за пръв път успели да разчетат заветните овъглени ръкописи без да ги разгъват. Използвайки тънък рентгенов лъч те успели да създадат едва доловим контраст между влакната на овъглените  папируси и старинните мастила.  Един от проблемите пред учените бил това, че мастилото в древността се е приготвяло на основата на сажди- т.е. съдържало въглерод. „Заради това, че папирусите били овъглени, черното мастило почти не можеше да се различи”, пояснил Мочела. Благодарение на полученият контраст специалистите успели да прочетат отделни букви от вътрешността на ръкописите. „Вече знаем, че разполагаме с методи, които да ни позволят да ги разчетем:, счита той. „Ако технологията се усъвършенства още, то наистина ще успеем да стигнем до края”, смята и Ричард Джанко от университета в мичиган, който вече е успял да прочете фрагменти от ръкописите. Работата на италианските учени е вторият по рода си опит да се прочетат ръкописите с помоща на триизмерна рентгенова томография, която по принцип се използва за диагностициране на рак на млечната жлеза. Преди това през 2009 година Брент Салас използвал аналогични методи за разчитането на ръкописите. Видяните тогава букви, сега били само правилно позиционирани. За разчитането на текстовете спомогнал един сравнително нов метод на фазово контрастна томография. На учените им хрумнало случайно да използват тази технология. „Бях в една лаборатория в Гренобъл, където видях някои наблюдения в областта на палеонтологията направени с този метод, и казах на колегите, че имам друга идея”, разказва Мочела.
Първоначалните успехи на физиците вече кара голяма част от специалистите по антична литература и философия да потриват доволно ръце, тъй като вече виждат възможност да се докоснат до неизвестни до момента древни произведения. На учените може би ще се отдаде да прочетат намерените ръкописи, но те все още не са открили всичко, защото в античността библиотеките обикновено се състоели от две помещения. В едното се съхранявали старогръцките текстове, а в другото латинските. Точно второто помещение от тази библиотека обаче все още не е намерено. Специалистите само предполагат къде да копаят, но разкопките се затрудняват от отделяните отровни газове.

Превод Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар