NOKIA промени политиката си в търсене на нови предизвикателства

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

След като Microsoft погълна финландската компания NOKIA, мнозина си помислиха, че тя ще спре да съществува. Всъщност беше продадено единствено поделението и за мобилни технологии, а компанията се преориентира и то успешно към нови продукти в търсене на незаети пазарни ниши. В тази връзка финландците обявиха, че приложението Here Maps вече не е само в бета версия, а може свободно да се ползва. Освен това беше обявена разработката Z Laucher, която ще е в основата на първият таблет NOKIA с Android. Така може да се каже, че финландците окончателно са се пренасочили към тази операционна система за сметка на Windows Phone.
За сделката с Microsoft от NOKIA получиха свеж капитал в размер на 7,17 млрд. долара, а софтуерният гигант правото да произвежда смартфони под бранда NOKIA, нещо от което се отказа много бързо. Финландците няма да имат право да пускат телефони използвайки марката до октомври 2016 година, както и да я отдават под лиценз. В деня, когато беше обявена сделката, от NOKIA съобщиха, че компанията се поема от Раджив Сура, който обяви, че тя се преориентира към развитието на нови услуги, като приложения за картография и навигация, разработки на телекомуникационна техника и лицензирани нови технологии. А картографските услуги на NOKIA се считат за едни от най-добрите в света, и на тях се основават навигационните системи на някои от най-големите автомобилни производители като Audi, VW, Ford, Mercedes и др. . Освен това картите на NOKIA се ползват от IT компании като Amazon, Yahoo, Facebook и не на последно място от  Microsoft. В този смисъл тези разработки могат да се окажат действително сериозен бизнес сегмент. След като се оттърва от губещия отдел за мобилни технологии, NOKIA регистрира и много бърз растеж в печалбите. Така за последната четвърт на 2014 година оперативната печалба на Nokia Solutions and Networks, звеното занимаващо се с по-горе споменатите разработки достигна 470 млн. долара. Електронното издание на Gaseta.ru припомня, че мрежите на руските мобилни оператори също се базират на технологичните разработки на NOKIA.
В потвърждение на факта, че NOKIA все още е жива, дойде и информацията за представянето на първия таблет на компанията N1, разработка на Nokia Technologies и Foxcon, един от основните партньори на Aple. Така в известен смисъл продажбата на подразделението за мобилни технологии допринесе за оздравяването на компанията и до предпоставки за развитие на нови продукти, с които да се търсят свободни ниши на други пазари. Производството на нови апарати макар и важно не е единственият начин за успешното използване на марката NOKIA. Ето защо не може да се твърди, че NOKIA вече не съществува, а кой знае може би след изтичане на забраната на пазара отново ще се появят смартфони с тази марка, но произведени вече от една възродена компания.

Превод Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар