Зависимостта от интернет скоро може да се превърне в бич за Япония

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Младежи пишещи непрестанно нещо по своя смартфон. Това е гледка, която е съвсем обичайна за една от най-високо технологичните нации в света- японската. Ежедневно японските ученици се занимават по седем часа със своите модерни телефони, показват данните на изследване, проведено  в някои от най-реномираните училища на страната. Все повече млади хора не могат да си представят своя живот без мрежата. „Играх на игри в продължение на 20 часа на ден, признава за АФП Масаки Ширатори. Напускал е стаята си само за да отиде до тоалетна.
Подобни случаи не са единични в Япония. Повечето младежи там са в мрежата по 15 часа и повече. Най-засегнати са преди всичко момичетата. В страната нарастват тревогите, че се задава едно поколение на интернет зависими. „Става дума за  така наречените конформисти, които имат чувството, че  винаги трябва да са свързани с някого, казва Такаши Сумиока, експерт по интернет зависимост. Тези хора по думите му изпитват страх, че ако не отговорят, могат да бъдат изключени от някоя група. Изследователите алармират, че степента на зависимост от интернет сред японските деца е много по-висока, отколкото при тези от Европа и Америка. Според китайски изследователи непрекъснатата употреба на смарттелефоните може да доведе до такива изменения в неврологичната система на хората, до каквито води и зависимостта от алкохола или кокаина.

Междувременно властите в калифорнийския град Хейуърд въведоха специални пътни знаци срещу зависимостта от социални мрежи като Фейсбук.   

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар