Как испанците превърнаха мезето в гурме?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Чаша вино често гарнирано с малки парченца храна. Това представлява традиционното испанско мезе, наречено тапас, чиито следи водят далеч назад в миналото- още във времената на Средновековието. Смята се, че значението на думата „тапа” произлиза от стар обичай, при който виното се покривало с парче хляб или шунка, за да не влизат мухи в него. Сегашният облик на тапас е формиран по време на гражданската война в Испания, когато хората са страдали от липсата на достатъчно храна. Днес тапас не само не е загубило своята популярност, но нещо повече- предприемчиви бизнесмени вече го превръщат в мезе за чревоугодници.
Сам или с приятел, всеки испанец все повече предпочита да замезва с малки хапки, когато е на бар или заведение и консумира бира или вино. Подобни ресторанти, предлагащи тапас във всички възможни варианти могат да се срещнат навред по мадридския площад Сан Мигел.

„Става дума за социални моменти, за връзка с останалите хора. За един вид особена атмосфера”, споделя една испанка за АФП. През последните пет десетилетия испанските готвачи отново преоткриха тапас. Така те започнаха да създават най-различни варианти на прослолутото мезе, въплащавайки в тях оригинални идеи, и превръщайки го не просто в една добавка към питието, а в своеобразен специалитет. Междувременно се появиха ресторанти, предлагащи „екстра тапас”, изискани мезета на твърди цени. В северноиспанския град Валядолид дори се провежда ежегодно международно изложение за тапас. В специализираните училища за готвачи пък вече се провеждат специални майсторски курсове за направата на тапас. „Има различни рецепти за тапас, но тук получаваме повече идеи как да го приготвим. Подобни курсове ни дават възможност да експериментираме”, споделя Марта Моралес, участничка в един уъркшоп. 

Безброй ресторанти, предлагащи тапас има и в Сарагоса, където гурме вълната също не е по-слаба. Особено известен е ресторантът на Хосе Робле, който в менюто си предлага тапа от заешко месо и зеленчуци, черен дроб с гъби и яйца с бели трюфели от Пиемонд. „Всичко това е класическа кухня. Естествено направата им изисква много работа, но така е ако човек иска да похапне нещо добро”, казва той за „Дойче Веле”. Без значение дали по време на специализирани курсове или в ресторанта- целта за испанците е една, удоволствието от приготвянето и консумирането на тапас. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар