NASA предложи на търг първото селфи на Земята

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Първото селфи на земната орбита, първата снимка на Нийл Армстронг на Луната и още около 700 от най-редките снимки направени от американските астронафти бяха предложени от NASA на аукциона на 26 февруари в Лондон. По информация на ИТАР-ТАСС снимката на първия американец  Едуард Уайд в космоса, направена на 3 юни 1965 година по време на полета му с кораба „Джемини 4” е била продадена за 21,1 хил. долара. Необичайният търг привлече вниманието на десетки колекционери. Повечето от снимките са от неизвестни до момента частн колекции, пише електронното издание на Gazeta.ru. Всички предложени за продажба фотоси са направени с първокласна хартия Kodak,  като ценността им се крие в оригиналния знак на НАСА, подписите и индентификационните номера. „Тези снимки са нещо повече от документални фотографии.
Много от тях са просто потресаващи. Те олицетворяват златния век на фотографията, когато няколко човека са се отправили към неизвестното, за да донесат удивителните изображения. Изгледът със захождащата зад хоризонта Земя завинаги промени отношенията между човека и Космоса”, заяви Сара Уилер ръководителка на фотоотдела на аукционната къща Dreweats Bloomsberry.
Първата снимка от близка орбита на Земята е от американците през далечната 1946 година. Тогава на 26 октомври те изстреляли в орбитата 110 килограмова ракета…. Фау 2. Това дало началото на нова техническа ера, в която машините, създадени от човешка ръка позволиха да се преодолее гравитацията, и да се излезе в космоса. Предоставените снимки обхващат като време почти цялата история на американската космическа програма- започвайки с първите дни на програмите „Меркурий” и „Джемини”,и приключвайки с триумфалните полети на астронафтите до Луната в рамките на програмата „Аполо”.

В течение на две десетилетия се смяташе, че от първия полет до Луната са запазени само няколко снимки на Нил Армстронг от повърхността на нашия спътник, и един филм на 16 милиметрова лента. Експертите от аерокосмическата агенция смятаха, че от знаменития полет е останала само снимката на Бъз Олдрин на повърхността на Луната, но нито една снимка на първия човек стъпил на Луната, направена с фотоапарат „Хаселблад”. Едва след години тази снимка, която е с изключителна историческа стойност била намерена в архивите на НАСА в Хюстън. След всяка мисия от агенцията публикували само една малка част от снимките, докато достъпът до останалите бил разрешен само на акредитирани  в Космическия център на Хюстън изследователи. Сред фотографиите са тези на Юджийн Сърнън, последният човек, стъпил за сега на Луната. Неговата снимка направена на астронавта Харисън Шмид през 1972 година на повърхността на Луната, на която е видна Земята над американското знаме, е била определена като една от най-значимите снимки по време на космическата програма. „Снимах Земята, Луната, човека и всичко около него. Гордея се с тази снимка”,признава Сърнън. Сред колекцията от снимки е и първото селфи на Земята, направено от Олдрин в рамките на подготовката му за полета до Луната през 1966 година. 

Мартин Иванов
По материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар