Най-красивите кътчета , които си заслужава да видите от птичи поглед

Rate this post


За всички любители на пътешествията електронното издание на Gazeta.ru предлага класация на най-красивите места в света, които си заслужава да видите от птичи поглед. 

 
1.    Барселона
Местното пристанище е най-старото в Средиземноморието, и възрастта му е над 2000 години. Именно тук се връща след знаменитите си пътешествия откривателя на Америка- Христофор Колумб. Точно тук на булевард Рамбла, най-популярната улица в града в негова чест през 19 век е построен 60 метров монументален паметник. В исторически план заслужено обаче, палмата се пада на готическата катедрала. В Барселона обаче има доста запазени и до наши дни старинни сгради като катедралата на Светия кръст и базиликата Ла Марсе. Из уличките на Барселона човек може да броди с часове Ако се изкачите на хълма Тибидабо, най-високата точка, намираща се на над 500 метра надморска височина пред вас ще се открие гледка към Барселона от птичи поглед. 


2.    Дубай

 
В средата на миналия век тук дори не е имало телефонна връзка, а първата скоростна магистрала е построена през 1963 година. През 1979 година в Дубай е построена най-високата за времето си сграда в Близкия Изток- 39 етажната сграда на Световния търговски център. Заради повишените цени на „черното злато” след края на войната в Персийския залив се стигнало до изтински разцвет на страните от Близкия изток. Не използването на природните ресурси обаче станало причина за „дубайското чудо. Петрол има и в други точки на света, но изумителни примери  на архитектурното изкуство, сравними с тези от миналото има само в Дубай. Първото от тези чудеса е изкуственият архипелаг- Джумейра, наподобяващ по форма на палма, което е построен насред океана. Луксозни къщи са кацнали на всяко едно от 16-те листа на палмата. И въпреки голямата плътност на постройките тук не може да се наеме къща за под 1,5 млн. долара. 

3.    Санторини

 
Той е сред най-красивите гръцки острови, любимо място за хиляди туристи. Официално името му е Тира. Сегашната му форма на полумесец е вследствие на изригването на вулкан, довел до гибелта на населението на острова. В същото време гигантска вълна унищожила цивилизацията на съседния остров Крит. Санторини е бил населен последно до 15 век преди новата ера (когато изригнал въпросния вулкан), който според мнозина изследователи, сред които и прочутия Жак ив Кусто сложил край на Атлантида. Днес Санторини е притегателен център за много туристи и творци. Островът се слави с изключително красиви заливи. 

4.    Хонконг

 
Тук умело съжителстват небостъргачите, чийто брой е по-голям отколкото в Ню Йорк, и антикварните магазини по улиците. А прочутите двуетажни трамваи са запазени така, както са изглеждали през 1950 година. Въобще транспортът тук е толкова добре развит, че в града почти няма задръствания. Под открито небе е изградена истинска мрежа от стълбища и ескалатори. По едно от стълбищата, намиращо се на остров Лантау може да се изкачите до главната местна забележителност- 34 метрова статуя на Буда. До 2000 година тя е била най-високата бронзова статуя на Буда в света. Всичко в Хомконг е построено по законите на Фън Шуй, и всички нови проекти са съобразени с „каноните на водата и вятъра”. Фасадите на почти всички сгради например са облицовани със стъкло, за да не може злите духове да проникнат в тях. Повечето им ъгли са скосени, или сградите са с кръгла форма, което е символ на приятелство и се вярва, че така обитателите им са защитени от вредни влияния. 


5.    Париж

 
Площадите, улиците и булевардите заедно с божествената Сена сякаш изграждат някаква съвършено различна координатна система във френската столица. Едва ли не всяка къща в историческия център на Париж представлява изключителен шедьовър със собствена неповторима история. Айфеловата кула, която днес е един от символите на Франция, първоначално била построена като временна конструкция през 1889 година в чест на 100-годишнината от Френската революция. Тя трябвало да остане в продължение на 20 години, но заради огромната си популярност си останала и до днес на все същото място. Някои я ненавиждат, а други я обожават. Но е факт, че почти всеки втори турист посещаващ Париж идва тук за да се снима. И Айфеловата кула все така продължава да се радва на почитатели. 125 години след построяването си, тя е посетена вече от 200 млн. туристи. 


6.    Прага

 
Чешката столица е идеален вариант за любителите на разходките. Изследвайки старите квартали на града и преминавайки покрай десетките прочути ресторанти, вие може да се запознаете с истинска та каменна летопис на града. На десния бряг на красивата река Волтава се намира най-голямата забележителност- Пражкия дворец. Двата бряга на реката са съединени с множество мостове, най-красивият от които е Карловия. Най-тясната уличка в града е широка едва 70 сантиметра. Въпреки това за да се улеснят туристите избрали да се разходят точно тук са поставени светофари.


7.    Сидни

 
Градът е основан през 18 век от англичаните, когато десетки кораби с каторжници били стоварени на австралийския бряг. Но мястото на което се намира днешния град не било привлекателно за живот нито за затворниците, нито за техните надзиратели. Градът е трябвало да се изгради от нулата. Към 1820 година 40% от жителите му все още били каторжници. Но ситуацията се променила към средата на века, когато златната треска привлекла на Зеления континент редица търсачи на щастие и богатство- или иначе казано- авантюристи. Днес Сидни е един от най-многонационалните мегаполиси в света, а негови символи са прочутата сграда на операта, наподобяваща платната на кораб и Харбър бридж. Авторът на проекта Йорт Утсон признал, че бил вдъхновен от резенчетата на портокала. Мостът над порт Джексън е една от най-големите стоманени арки в света. От 1996 година насам тук се провежда изключително красиво шоу с фойерверки, което събира многомилионна аудитория, и то без да се взема предвид аудиторията в интернет, която достига почти 1 млрд. души. 


8.    Рио де Жанейро

 
В историческия център на града са се съхранили сгради още от времето на господството на португалците над града. Основан е през 16 век от португалски мореплаватели. От тогава насам  заедно с модерните сгради много добре се вписват императорския дворец, катедралата и множеството църкви и манастири. Естествено визитната картичка на града е гигантската статуя на Христос. Строителството на внушителния монумент е започнало през 1922 година и продължило цели 9 години. В Рио има много райони, населени с бедняци и престъпници, където е за препоръчване да не се появявате. Даже местните полицаи предпочитат да ги отбягват. Освен това през нощта шофьорите имат право да минават на червено, мярка въведена с цел ограничаване на грабежите при принудително спиране на автомобилите.

9.    Сан Франциско

 
Счита се, че името на града е дадено от топографа Джон Фримонт, виждайки сходството му със Златния рог в Истанбул. За строителството на моста над пролива се заговорило още през 19 век, но едва в началото на 20 век се появили технически възможности за реализирането на тази идея. Инженерът Йозеф Щраус предложил изграждането на висящ мост с две основи с дължина от по 2,5 км . Проектът обаче бил изоставен до времето на президента Франклин Рузвелт, който оценил смелата идея. И на 27 март 1937 година мостът „Златните врати” бил открит. През първия ден по него се разхождали само пешеходци, а от следващия тръгнали и автомобилите. И така той се превърнал в неотменима част от живота на Сан Франциско. Оранжевият цвят на моста бил избран от първия консултант на проекта- Ървинг Мороу. Днес символът на града се обслужва от 38 художници, които следят за следи от корозия по конструкцията, и бързо ги заличават. 

10.    Санкт Петербург

 
За него може би знаете всичко, а може би не. Петербург пълен със старинни сгради- от водния канал до Нева, и от Александър Невски пазар до пристанището- всички те изглеждат както през 1917 година. Един от символите на града е Петропавловската крепост и намиращата се в нея катедрала. На другия бряг на Нева се намира Зимния дворец, дело на архитекта Бартоломео Растрели. През 18 век сданието е с бледо жълт цвят, докато в средата на 19-ти век вече е с по-наситен цвят. В източната част на Василовския остров- търговския център на града още отт времето на Петър велики е е построен университета и открит първият в Русия музей- Кунсткамера. През 1810 година там са поставени две колони с чисто утилитарна цел- едната да служи за фар на Мала Нева, а другата да указва пътя по Болшая Нева. В днешно време светлините на двете колонии грейват само по време на празнични церемонии. Едва ли обаче знаете, че колоната, намираща се на дворцовия площад с височина от 47,5 метра и тежест от 700 тона се държи само благодарение на своята тежест.

Превод Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар