Велосипедът като обект на дизайн

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

В севернохоландския град Алкмаар най-предпочитаното транспортно средство е велосипедът. Из улиците там все още доминират класическите холандски колелета. Но има и изключения, като например Bobice- велосипед, изработен от масивно дърво от дъб. Автор на дизайна е Ян Гунмевек. „Всяка част от колелото представлява различен детайл, и това го  прави да изглежда уникално. Структурата на дървото дава възможност на потребителите лесно да го различат”, казва Ян за „Дойче Веле”. Той сглобява първия си Bobice през 2012 година. До момента е изработил цяла серия от 250 велосипеда.
Един велосипед тежи 20 килограма и струва 1500 евро. Новост са дървените велосипеди с електробатерия… естествено също от дърво.  „Искам да върна хората към природата, тъй като малцина познават корените на миналото ни”, споделя дизайнерът. Идеята да се създават велосипеди от всякакви материали не е нова. Подобни велосипеди от дърво са направени в Германия и Великобритания. Тобиас Майер-  ентусиаст от Бремен  пък създава велосипед от малко по-екзотичен материал-бамбук. Тежи само 2-3 килограма и рамката му е също толкова здрава, колкото и металната. Комбинира бамбука с метални части. Сглобява своите бамбукови велосипеди от пет години насам. За да избере подходящия материал са му необходими много часове. „Ако някой погледне тези две бамбукови тръби на пръв поглед ще му се сторят еднакви, едната обаче е с по-тънки стени, което означава, че усещането при каране на велосипед сглобен с нея ще е  различно. Другата е по-корава, и при каране се усеща една по-голяма мекота ”, разказва Тобиас. Изработката на един велосипед отнема на дизайнера цяла седмица. Неговите произведения на изкуството достигат до 2700 евро и повече. „Всяко колело трябва да е съобразено с индивидуалните представи на клиента. Как той иска да изглежда естетически и визуално. Така велосипедът се превръща не просто в един инструмент, а придобива своеобразен статус на символ”, убеден е той. Необичайният вид на тези велосипеди и екологично чистите материали използвани при изработката им, са само две от причините, които могат да ви накарат да си купите подобно колело. „Ако се погледнат цените на бензина, то не е чудно, че все повече хора търсят други алтернативни форми на транспорт. И може би колелото е най-изгодното средство”, смята дизайнерът. Особено евтин обаче е един модел на израелски дизайнер, използвал като материал отпадъчен картон. Изработката на подобно колело излиза само 7 евро. Една испанка пък създава велосипеди от метални отпадъци.
Без значение дали от дърво, бамбук или отпадъци- различни дизайнери правят най-екологосъобразното транспортно средство да изглежда още по-съобразено с изискванията на природата.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар