Веломагистрали

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Възможно ли е велосипедите дотолкова да превземат все по-урбанизирания ни свят, че да станат повече от автомобилите? Може ли магистралите в бъдеще да са предназначени именно за тях? Това не са въпроси на футурулози, а такива намерили вече своя отговор в един германски град. Това е Мюнстер- град с население от около 300 000 души, в който почти 40% от жителите му са велосипедисти. Град в който броя на велосипедите надвишава не само броя на автомобилите, но и броя на жителите. Наскоро Мюнстер отново спечели наградата за най-велосипеден град на Германия. Подобно на други европейски градове, и в Мюнстер протича истинска революция на мобилността и движението. „Семейството ми има кола, но аз я ползвам рядко”, споделя за „Дойче Веле” една велосипедистка.
„Аз съм по-бърз, и това е от решаващо значение”,казва друг. „Намирам велосипеда за едно от малкото неща, които не попадат под различни правила” споделя усмихнато една дама. „За Мюнстер и околностите карането на велосипед е стара традиция, това означава че колелото за нас е част от всекидневната ни култура. Причина за това са неговите предимства пред останалите превозни средства, както и инфраструктурата, която също трябва да е съобразена с наличието на толкова велосипеди”, смята Михаел Милде, отговарящ за планирането на трафика в града. Хората занимаващи се с планиране на транспорта в града непрекъснато развиват нови концепции. Това което е създадено до момента превръща Мюнстер в града с най-голяма мрежа от велоалеи в Германия, в град почти без коли в централните му райони. Освен това за велосипедистите има специални светофари. Особеност на града е и почти пет километров околовръстен път само за колелета- една своеобразна магистрала. „Алеята е сърцето на велосипедистите в града, и в пиковите часове тук могат да се видят до 1500 колелета наведнъж. Дневно по нея минават между 15 и 20 000 велосипеда”, обяснява експертът. Широки магистрали за велосипедисти има и в датската столица Копенхаген. Една от тях минава по Дронинглуизебрюке е с широчина колкото пътят за автомобилите. В някои дни по него преминават до 40 000 велосипедиста. Има и някои мостове, създадени специално за тях. „най-важното за нас е да разделим автомобилния от велосипедния транспорт”, казва Айфел Байкал от градската управа на датската столица. Според нея велосипедистите често се чувстват несигурни, когато преминават между автомобилите и автобусите. „Затова инвестираме много в изграждането на нашата велоструктура”, допълва тя. В Копенхаген си имат и специални станции за помпане на велосипедните гуми, и дори кошчета позволяващи на велосипедистите  без да спират да изхвърлят отпадъците си.

Може ли Лондон да се превърне в привлекателно за велосипедистите място?

Досега британската столица беше известна като един от най-неудобните за велосипеден транспорт градове. Но това скоро трябва да се промени. И пример за ефикасността на велотранспорта дава не кой и да е, а самият кмет на града- Борис Джонсън, най-известният велосипедист в Лондон. „Карането на велосипед води до намаляване на броя на пътниците в метрото и автомобилите. Велосипедът дава енергия, и прави хората по-здрави. Според мен дори по-щастливи. Това което трябва да променим е сигурността”, смята градоначалникът. Това той смята да постигне чрез две големи веломагистрали, които да водят от север на юг, и от изток на запад в града. И Лондон определено има нужда от тях, тъй като днес броят на велосипедистите в града е двойно по-голям в сравнение с преди 10 години.
В Мюнстер обаче са с няколко крачки напред и се борят и с недостатъците от наличието на прекалено много велосипеди. Един от тях е липсата на достатъчно паркоместа. Затова до централната гара в града вече функционира най-големият паркинг за велосипеди в Германия- предлагащ паркоместа за 3 300 велосипеда. „В много европейски градове все повече се фокусират върху използването на велосипедния транспорт”, смята и Хартвиг Шултхайс. И докато големите градове тепърва го преоткриват, в  Мюнстер велосипедният транспорт е вече добре познат, и се използва като „тайно оръжие” за разрешаване натранспортните проблеми. 

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар