Йорданка Фандъкова: Ще изградим система за велосипеди под наем

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Едно интервю със кмета на София Йорданка Фандъкова
 
Госпожо Фандъкова докъде стигнаха плановете за изграждането на мрежата от велоалеи в столицата? Повечето велосипедисти изпитват трудности, защото няма връзка между досега изградените алеи.
 
Зная за тези трудности, но това е нормално, защото изграждането на мрежата върви поетапно. Планът обаче е общ, и разбира се той предвижда да има връзки между отделните велоалеи. Такава, каквато беше направена на булевард „Ломско шосе” и „Мария Луиза” до центъра. Така от „Надежда” до центъра вече всъщност има изградена връзка. Тук последователно свързахме булевард „цар Борис III” и квартал „Гоце Делчев” до Южния парк. Сега предвиждаме при ремонта на булевард „Витоша” от НДК до Южния парк също да се изгради велоалея.
Такава през тази година  се планира да се направи и по булевард „Тодор Александров” за Люлин. Там където при големите райони е възможно маркираме или изграждаме велоалеи. При ремонта на пространството около НДК също се предвижда място за велосипедисти. 

Как се решава въпросът с паркоместата за велосипедистите?
 
Вече на доста места ги има. Особено важно за нас беше да направим такива на метростанциите, и това последователно се случва. В парковете и други зони  също има много места за паркиране. Това е една система, която непрекъснато се разширява, и аз съм отворена към всякакви предложения. 

Предвижда ли Столична община да изгради подобно на други европейски градове като Виена и Любляна система за отдаване на велосипеди под наем?

 
В момента подготвяме концесионната процедура. Предвиждаме изграждане на такава система чрез отдаване на рекламни площи. Имаме вече утвърдена схема за разположение на стоянки за велосипеди под наем. Планира се системата за наемане на велосипеди да обхване една голяма зона от града, и ако има добър резултат, постепенно да се разшири. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар