Чужди сортове слънчоглед и царевица изместват българските

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

У нас има повече семепроизводители отколкото във Франция

 През 2014 година няма регистрирани и признати нови  български сортове царевица и с

лънчоглед, заявиха на форум в София от Изпълнителната агенция по семепроизводство, апробация и семеконтрол (ИАСАС). У нас  според експертите имало много повече производители на семена, отколкото във Франция. Това означавало, че много от малките бизнеси в бранша са запазени, и целта на държавната подкрепа е те да продължат да съществуват. Българските институти  като „Марица“ в Пловдив според проф. Живко Данаилов разполагали с отлични специалисти, които създавали нови сортове семена, но липсвали средства за развитието и реализацията им. В момента у нас сортоизпитване се извършва в 7 станции, които макар и да отговарят на нуждите на бизнеса, са на ръба на минимума.

Освен това между 400 и 500 производители на семена получавали държавна помощ. Това ставало ясно от анализите на аграрното министерство. Специалистите отчетоха, че е налице стабилна законодателна рамка, и че от 2000 година насам не се регистрират сериозни нарушения на нормативната уредба. Повечето сигнали били свързани с продаваните в големите магазини семена, които не можели да покълват. 
Българският домат няма да изчезне
„Българският домат няма да изчезне, но е важно какво ще оставим на поколенията като генетичен ресурс и практики на селекционерите.“ Това заяви по време на дискусията заместник министърът на земеделието Цветан Димитров.  Той определи дебата като позакъснял и отчете факта, че в последните години по отношение на селекцията растениевъдството е било пренебрегнато за сметка на животновъдството. 

От 2017 година влиза в сила обща европейска схема за сертификация на семената

През 2017 година в сила ще влезе  обща сертификационна схема на семената на
територията на Европейския съюз. От тази дата ще се въведе и общ
европейски списък на сертифицираните овощни растения, Заявиха експертите.
 Към момента особена категория са зеленчуците, тъй като те могат да се отглеждат с цел производство и търговия на семена като сертифицирани от ИАСАС или по стандарт.  Лозовият посадъчен  материал също може да се търгува по стандарт или сертифициран, но тук се изисква задължителна сертификация на лозовите посадки.
 До момента от агенцията са издали общо около 3000 сертификата.
Мартин Иванов 
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар