Джаджите- все по-малки, и по-многофункционални

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

От известно време смартчасовниците завоюват все по-големи позиции на пазара, и печелят все повече поддръжници. Не само това, но и все повече разработчици на приложения се преориентират към тях. Но имаме ли в действителност нужда от тях, и кой може да печели от присъствието им на пазара. На тези въпроси се опита да отговори „Дойче Веле”.
Оказва се че има печеливши. Като един берлински start up съчетал в едно готвенето и модерните технологии, благодарение на които потребителите ежедневно могат да получават различни рецепти и видеа. За сега приложението е достъпно само за онези от тях, притежаващи iPhone  и iPad, но скоро се очаква и онези от тях, имали късмета да се сдобият със смартчасовници да могат да го използват.
„Всеки ден на часовника си може да получавате рецептата си за едно ново ястие, и бързо стъпка по стъпка да видите дали тази рецепта ви харесва”, казва Менгъинг Гао, ръководителка на проекта Kitchen Stories. От три седмици на пазара вече може да се намери новото чудо Aple Wath. И въпреки че смартчасовниците не са някаква новост, точно Aple е на път да ги превърне в средства за масова употреба. Според Мартин Емер, специалист по комуникации „дигитализацията на обществото промени комуникацията в различни области, и новите часовници са последното и за сега измерение, което наблюдаваме като тенденция, водеща до рязко повишаване на възможностите за общуване”.
Нова алтернатива за медии и журналисти
И при преноса на новини модерните технологии са заели своето място, осигурявайки различни канали за достъп до потребителите. Телевизията отдавна вече не е господар на деня. Сега мобилните уреди на крайните потребители вече са тези, към които медиите насочват все повече вниманието си. Включително и ИТ специалистите от „Дойче Веле”, които разработват ново приложение достъпно и за смартчасовници. „Това означава оптимизация на съдържанието, т.е. то да стане по-късо и разчупено” ,казва Бьорн Розентат, ръководител на проект „Нови медии” в „Дойче Веле”. „Естествено е различно, когато чета новините на моя телефон, на един смартчасовник или във вестника. Това променя журналистиката, тъй като редакторите ни трябва да знаят как да подготвят информацията за различните канали и по-специално за този на смартчасовниците”, смята Сандра Петерсен, говорител на медийната група „Аксел Шпрингер”.
Към създаването на специални приложения за часовници вече се насочват и различни разработчици на игри като Мартин Питенауер, чиято игра Rools, която пожъна успехи сред потребителите на iPod и iPad, сега е достъпна и за Aple Wath. „Не е необходимо човек да си гледа непрекъснато часовника когато играе дадена игра. Просто тя трябва да му бъде предоставяна на части, за да му доставя удоволствие”, казва разработчикът. Според него ако досега за да разбереш че те търсят по телефона, трябва да усетиш вибрацията му в чантата си, то сега при часовника достатъчно е да чуеш само едно бибикане. Доколко новите и по-многофункционални джаджи ще променят живота ни, времето ще покаже. Едно е сигурно, че бизнесът и конкуренцията отдавна не спят. В китайския град Шензен вече се появиха първите копия на Aple Wath. Но в Поднебесната се предлагат и други смартчасовници, които посредством Sim карта могат да се използват и за обаждания, и то на цена от под 100 долара за брой. Според Циенг И шеф на YGT Electronics, един от производителите на китайски часовници уредът на Aple много красив, и те има от какво да се учат, но китайските го превъзхождат по функционалност. „Ние може веднага да доставяме продукцията си, която е и по евтина от тази на конкуренцията”, казва той за АФП. За сравнение най-евтиният вариант на Aple Wath в Германия е на цена от 399 евро, а луксозните модели достигат и до 13 000 евро.

Мартин Иванов
По материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар