Cup Cakes- 130 грама лукс и любов в едно

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Как една австрийска дизайнерка сбъдва мечтата си

От 2010 година насам Ренате Грубер започва да работи по реализацията на един необичаен бизнес. Стартира с един специализиран сайт за сладкиши, за да успее най-накрая да сбъдне мечтата си, и да създаде собствено производство  на къпкейкове. Това е една смесица от любовта и към кулинарията и изтънчения и вкус за  това, всичко да изглежда  изящно, красиво, и същевременно много просто. По професия тя е дизайнер, и вплита уменията си като такава в производството на дребните 130 грамови изкушения наречени Cup Cakes. Бързо добива известност като първият професионален Cup Cake дизайнер във Виена.
В австрийската столица вече има 3 кокетни малки сладкарнички, в които се предлага истинско многообразие от къпкейкове- сладки, пикантни солени, мини къпкейкове, такива  за вегетарианци и за хора, с непоносимост към продукти на основата на яйца и мляко. В хубавия и слънчев майски ден и аз се отправям към едно от нейните заведения, намиращо се на Албертгасе.

 Обстановката вътре ме изненадва- всичко изглежда като в приказките, сякаш се намирам в къщичката на Хензел и Гретел. Основните цветове са розово и бяло, а витрините са утрупани с красиви сладкишчета и торти. Усмихната ме посреща млада продавачка която ме моли да изчакам Ренате. След малко идва и самата тя- също толкова усмихната и лъчезарна. Като не спестявам възхищението си от това, колко е хубаво тук, тя ми казва: Всичко е направено по мой вкус.” 

Високото качество на продуктите при нея е водещ принцип, тъй като градове като Виена и Грац се славят с изключително големи традиции в сладкарството. Признава че дизайнът на къпкейковете не е нищо ново за нея, тъй като просто пренася идеите си от хартията в кулинарията. 

Идеите за нови рецепти и идват обикновено през лятото. Тя е автор на първата немскоезична книга с рецепти за къпкейкс. „Всяко лято пиша по една книга с рецепти. Тогава съм си в къщи или обикалям и разглеждам, пробвам и решавам какви вкусове и аромати са най-подходящи да бъдат смесени.

 Всичко е въпрос на пробване”, продължава тя. Така се създават най-различни комбинации от вкусове като например къпкейк с вкус на чили, шоколад и малини. И не само това, пренася концепцията за създаване на къпкейкове и при тортите. На витрините на сладкарницата също можеха да се видят освен дребните сладкишчета и торти. В зависимост от сезона за нея работят между 20 и 30 служители. Тя предлага къпкейкове според сезона, през лятото с ягоди боровинки и малини, а през зимата с печени ябълки например. 

Ренате изпреварва един от въпросите ми, като казва, че развитието на бизнес модел подобен на нейния в други страни не е невъзможно. „Необходимо е човек да има партньор на място, който да познава законите в съответната страна, но мисля, че навсякъде подобен бизнес модел  би имал успех като се започне от съседните страни като Чехия например”, казва Ренате и  дава пример с Украйна, където работи с нейна бизнеспартньорка. Ако се намери партньор, подобен модел може да се развие и в България. Споделя, че Cup Cakes се смятат за продукт на лукса, като има много хора, които могат да си ги позволят, но и много които не биха могли. И наистина цените между 3,90 и 4,90 евро за 130 грамово кейкче не са по възможностите на всеки.  

Ренате искрено се засмява, като я питам, малко или много са 130 грама любов. „Толкова тежи един къпкейк, значи е много”, отвръща тя. Разликата между къпкейковете и подобните им сладкиши, известни като мъфинс Ренате  обяснява така: „Тя е много проста, при къпкейковете сладкишчетата са покрити с различни видове крем, докато мъфинс не”. Американците и британците според нея предпочитат мъфинс пред къпкейкс, защото последните се правят с повече мазнини, но когато кремовете са само на плодова основа това ги прави по-леки и приятни, смята Ренате.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар