Млякото в ЕС вече струва с 15 цента под себестойността си

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

От Европейския млечен борд констатират, че млякото в ЕС вече се продава с 15 цента под себестойността му, информира UkrAgroConsult, позовавайки се на The Dairy News. За да не са на загуба, фермерите трябва да продават продукцията си при 46 цента за килограм, но в момента цената на млякото е едва 31 цента за килограм. По данни на експерти от Германия през януари за да оцелеят фермерите във федералната република е трябвало да  продават продукцията си при малко над 46 цента за килограм.
Сегашната цена от 31 цента обаче води до сериозен дефицит на финансови средства, тъй като в момента тя покрива разходите на млекопроизводителите само на 68%. Ситуацията на пазара според шефа на Европейския млечен борд ромуалд Шабер остава „критична”. Заради пренаситеноста на пазара на мляко според него едва ли скоро цените ще стигнат нива, които да покрият напълно разходите на производителите. „Натиска върху фермерите продължава да се увеличава, и мнозина вече не могат да издържат”, отбеляза той. Ако скоро ЕС не приеме правни мерки за урегулиране на пазара, тази тенденция ще се задълбочи.
Спадът в цените на млякото се потвърждава и от учените от Изследователския център по икономика на храните в Кил, които всеки месец публикуват ценови индекс на млякото. Така през май цената на млякото с масленост от 4% е достигнала според тях до 24,9 цента за килограм, което е с 11,5 цента по-малко в сравнение с аналогичния период на миналата година.
По време на последната борсова сесия на електронната платформа Global Dairy Trade  средната цена на млечните продукти отбеляза спад с 4,3 % до 2 412 долара за тон. Най-голямо понижение имаше в цената на маслото с 10% до 2619 долара за тон. Пълномасленото сухо мляко се продаваше при 2309 долара за тон (-3,1%), а обезмасленото при цена от 1982 долара за тон (-1,3%), докато сиренето Чедър се запази на досегашната цена от 3065 долара за тон.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар