Опасват Москва с велоалеи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Нов проект предвижда центъра  на Москва около Кремъл да бъде опасан с велосипедни алеи, пише електронното издание на Gazeta.ru. Авторите на проекта вече поучиха съгласието на главния архитект на руската столица- Сергей Кузнецов, и в момента се работи по изработката на отделните детайли. Освен това през лятото ще се изгради първата велосипедна алея в руската столица. Предвижда се Москва да бъде опасана от три кръга с велосипедни алеи, които да преминават покрай всички забележителности.
Първият маршрут ще е по протежението на Кремълската стена, вторият ще отвежда до China Town, а третият ще минава по крайбрежието на река Москва до улица Софийска. По всички маршрути ще се изградят специални мобилни точки за велосипеди под наем, пунктове за туристическа информация, сувенирни магазини и кафенета. За уморените велосипедисти и пешеходци ще има специални пейки с места за паркиране на велосипедите. За разлика от повечето европейски столици, центърът на Москва не е пешеходна зона. Авторите на проекта се аргументират, че за да разгледат забележителностите на града, туристите могат да се придвижват само на колела. Особено внимание се отделя на зимната експлоатация на велосипедните маршрути. За целта се предвижда изграждане на специално отопление на велоалеите, каквото вече е изградено в някои от пешеходните зони на столицата. Планира се и изграждане на зимно кафене. Според Пьотр Дворянкин, шеф на „Русвелос”, наличието на велоалеи в центъра е нещо типично за големите европейски градове. В Амстердам дори има една велоалея, която преминава през музей. В Москва обаче е забранено карането на колело по Червения площад, а карането по тротоара е твърде неудобно. Там обаче едва ли ще се изгради велоалея от съображения за сигурност.
Това не е единствения проект за изграждане на велосипедни алеи в руската столица. Такива ще се появят на девет московски улици, като резултат от реализацията на проекта „Моята улица”. Част от маршрута за велосипедисти по този проект ще се изгради интегриран не с пешеходните зони, а с движението на автомобилите. Друг проект наречен „Зелен пръстен” предвижда изграждане на веломаршрут с дължина от 75 километра, който да преминава през 15 големи парка на Москва, и ще предлага удобни изходи към река Москва и нейния приток Яуза.

Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар