Учени откриха мумията на аристократка, съвременничка на Тримата мускетари

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка: Gazeta.ru

Френски учени се натъкнаха на изключителна находка- останките на аристократка, съвременничка на героите от безсмъртния роман на Дюма- „Тримата мускетари”. Това информира в публикация електронното издание на Gazeta.ru. Благодарение на това че тялото се е мумифицирало, изключително добре са се запазили дрехите, които жената е носила най-вероятно през 17-ти век. Специалистите попаднали на находката по време на строителството на нов конгресен център в административната столица на Бретан- Рен през март миналата година. Според археолозите останките могат да са на френската благородничка Луиза де Куенго, починала на 60-години през далечната 1656 година. Знатната особа практически е живяла по времето  на Констанс Бонасьо, любовница на д’Артанян от романа „тримата мускетари” и аналог на миледи Уинтър от същия роман.
Археолозите установили че мумифицираното тяло е облечено с мантия, и  дори определили вида на прическата на аристократката. Знае се, че Луиза де Куенго е прекарала по-голяма част от живота си точно в Бретан, като в последните години се оттеглила в манастира Свети Йосиф, където е и погребана. Вместо да бъде облечена подобно на хората от нейния ранг в скъпи дрехи, де Куерго е била изпратена в последния и път с много просто облекло- с риза от груба тъкан и воал. Заедно с нейните останки учените открили още четири гроба на хора от същата епоха. Предполага се че в споменатия манастир има около 800 гроба, но до момента специалистите не са намирали по-добре запазени останки от тези на френската благородничка. Розен Колетр от Френския институт по превантивна археология съобщи, че учените са останали удивени, когато са разпознали в ръцете на мумията Разпятието. Учените описват съхраненото тяло като „естествена мумификация”. Тя се получава тогава, когато тялото на починалия попадне в условия, възпрепятстващи разлагането на останките. Такива може да са например наличието на горещ и сух въздух, или много ниски температури. На учените се удало да изследват ДНК на откритата мумия, и да разберат от какво е починала жената. Мумията била сканирана със съдействието на специалисти от университета в Тулуза. Аутопсията показала, че Луиза де Куерго е имала камъни в бъбреците, и е страдала от проблеми с белите дробове. Най-вероятната причина за смъртта и е била зараза с туберкулоза. Според експертите това ще позволи по-подробно да се изучи как са протичали инфекциозните болести в миналото, и да се създаде по-добър контрол над тях в бъдеще.
С изучаване на това, как са протичали инфекциозните болести в миналото се занимават не само френските учени. Така например наскоро група специалисти от университета в Уоруик изследваха мумифицираните останки на хора, открити в доминиканската църква на унгарския град Шопрон. Възрастта им се определя на 200 години, и учените изучавали какви поражения е нанесла туберкулозата върху починалите, използвайки специален метод за раздробяване на геномите на по-малки структурни части. Съумявайки да реконструират нуклеотидната им последователност, те достигнали до извода, че преди три столетия хората са били покосявани не от един тип туберкулоза, а от няколко. „При Луиза се натъкнахме на неочаквана изненада”, расказва Фабрис Дедю- радиолог от Тулуза. Според археолозите останките на Луиза де Куерго ще помогнат на специалистите да разберат подробности за това, какви са били потребностите на представителите на френския елит през 17 век. Очаква се останките на Луиза да бъдат препогребани след няколко месеца в Рен.

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар