ООН: Спекулативните сделки с храни вредят на гладуващото население

Rate this post

Все повече политици са убедени, че е дошло време да се приемат глобални правила за спекулативната търговия с храни, пише порталът UkrAgroConsult.  Според департамента по земеделие към ООН опитите на все повече безпринципни инвеститори да калкулират бързи печалби посредством спекулативни операции с храни нанасят вреди на милиони бедстващи хора, и допринасят за увеличаване на политическата нестабилност в различни региони по света.
Според експертите фючърсната търговия с храни води до поскъпването им. Те припомнят, че през 2008 година вследствие на повишаването цените на храните  в редица региони на Близкия Изток иАфрика се стигна до избухване на хлебни бунтове. Рекордните добиви и ниските цени на петрола през последните четири години доведоха до известен спад в цените на храните. Причина за поскъпването на фючърсите на храните са и евтините кредити. Ето защо експертите считат, че в момент като сегашния, когато се наблюдава стабилизиране на цените, е необходимо да се въведат правила на търговия подобни на тези на Световната търговска организация (СТО). За това призова  аржентинският президент Кристине Кирхнер, чиято страна е сред най-големите износители на зърно в света. „Когато става въпрос за спекулативна търговия с храни, ние трябва да я регулираме с общи правила”, смята тя. Според нея тези правила не трябва да се превръщат в средство за борба с частния капитал, но трябва да послужат за контрол на някои инвеститори, които преминават определени граници.
По данни на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) от май 2015 година , броят на гладуващите по света възлиза на близо 795 млн. души. Въпреки постоянния прираст на населението броят на жертвите на глада от 1990 година е намалял само с 200 млн. души Според експертите на ФАО ниският ръст на икономиките води до ново забавяне на темповете на намаляван на броя на гладуващото население. Проблемът може да намери решение в създаване на регулации на фючърсните пазари и паричните преводи към населението от бедните земеделски райони, което съставлява 4/5 от общия брой на населението на Земята. Държавните инвестиции в подобни райони могат да стимулират икономическия ръст ,да повишат потреблението на населението и да подпомогнат борбата с глада. За да се финансират подобни програми, правителствата на развиващите се страни трябва да решат проблемите с укриването на данъци особено в отраслите на производството, смятат от ФАО. Повечето бедни страни по света са богати на минерали, но това не им носи никакви доходи.
По данни на експерти от 90-те години насам, когато беше либерализирана търговията с фючърси зад Океана, се наблюдава екстремно увеличаване на броя на спекулативните участници на пазара. 

Някои неизвестни факти:

  1.  Делът на реалните търговци на пшеница на борсата в Чикаго е паднал от 88% през 1996 година на 35% през 2008 година. Това означава, че 65% от търговията с фючърси на пшеница се осъществяват от спекулативни играчи.    
  2.  В топ 5 на най-големите инвеститори в търговията с аграрни продукти попадат Goldman Sachs, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan и Morgan Stanley, които само през 2012 година са вложили 1 млрд. долара в спекулативни сделки с аграрна продукция.     
  3. Въпреки че върху цените на храните влияние оказват редица фактори като търсене и предлагане на суровини, транспортни и производствени разходи, не малко е влиянието и на спекулативните операции.    
  4. Докато американците и британците заделят средно по 6,6% и 9,1% от средствата си за храни, то жителите на Камерун и Пакистан харчат за храна  между 45,9% и 47,7%. 

Мартин Иванов
По материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар