Как Urban Exploration се превърна в социален феномен

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка: „Дойче Веле“

Все повече хора преоткриват красотите на изоставени руини

От дълго време в целия свят се развива един нов социален феномен-Urban Exploration, в който се включват хора, преоткрили красотите на различни стари и изоставени сгради- така наречените Lost Places. Корените му са някъде  зад Океана, или по-точно в големите индустриални американски градове като Детройт, където още от 50-те години на миналия век биват изоставени различни фабрики, складове и други сгради. Движението се разпространи още повече през 80-те години, когато  в Япония избухна криза на пазара за имоти. Там движението стана известно като  „хайкио”. От години то се разпространява вече и в Германия. 

Изоставени и забравени от времето фабрики и бункери. За някои те са срамни места,  а за други места за впечатляващи фотографии. Търсачите на такива места се определят като Urban Explorer. Такъв например е и германският журналист и фотограв Арно Шпехт, който от години обикаля в търсене на забравени от Бога места. „Подобни места, които са напуснати отдавна развиват своя собствена естетика. Това е изключително впечатляващо”, казва той пред „Дойче Веле” . От 2007 година насам Арно  издирва и изследва подобни места преди всичко в новите германски провинции. Документира изоставени сгради, и разказва историята им. Впечатлен от естетиката на подобни места. Междувременно е публикувал три книги със снимки на изоставени сгради в Берлин, Лайпциг и Дрезден. „Когато съм на подобни места, това не е планирано предварително. Тук може да се видят обраслите с растителност пространства. А за 20 или 30 години природата сякаш е създала една нова естетика на подобни места”, казва той.
През последните години на пазара се появиха все повече книги с фотографии на различни изоставени места и сгради. Феноменът получи бързо разпространение и в интернет, където безброй блогове се занимават с темата Urban Exploration. Общността на изследователите на руини в социални платформи като Instagram нараства лавинообразно. Urban Explorer се разпространява свободно и в Германия особено след падането на Берлинската стена. „С изчезването на системата, изчезват определени институции, задачи, собственост”, смята Арно. И това е почвата да се появят подобни руини. 

Изоставена сграда на съветските войски е любимо място за Urban Explorer туристи в Берлин 

На увеличаващия се интерес към подобни места реагира и една туристическа фирма- Go to now, която организира специални туристически обиколки на руини във и около Берлин. Туристите могат съвсем легално да разгледат подобни изоставени сгради и да ги снимат. Urban Exploration без риск. Едно от местата в германската столица е сграда, обитавана по време на Студената война от висшето командване на съветските части в Източен Берлин. Сградата е използвана някога за жилище на около 6000 войници. След напускането на руската армия през 1994 година, сградата е изоставена. Арнес Диеман работи като екскурзовод от пет години. „Имаме повече заявки за посещения на подобни места, отколкото можем да предложим. Местата не могат да поемат толкова туристи наведнъж, и затова се опитваме да ги водим на малки групи”. разказва екскурзоводът. Днес за една подобна обиколка са се записали 18 Urban Explorer, които срещу 40 евро могат на спокойствие да изследват и фотографират обекта. Мнозина от тях са любители фотографи. Те предпочитат подобни места заради спокойствието, което създават, в търсене на вдъхновение за своето изкуство. Urban Explorer се превръща във все по-масово движение и Арно Шпехер смята, че този процес няма да спре до тук. „Мисля че страстта към  спокойствието, което предлагат подобни руини и изоставени места ще продължи дълго”, категоричен е той. Това са почти забравени места, които не само са  вдъхновение за търсене на съкровища от творците, но са и мълчаливи свидетели на историята.

Превод: Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар