Велокуриери превземат света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Да си мобилен, независим и да допринасяш за запазване на равновесието в природата.  Това са някои от мотивите, които могат да накарат човек да предпочете работата като куриер на две колела. По-ниски разходи и съкращаване на времето за доставка, и по-голяма печалба  пък със сигурност са някои от мотивите, на все повече компании да предложат услуга, позволяваща разнасянето на пратки посредством велосипед, съчетано с използване на модерни технологични приложения. Не е известно от кога съществува практиката за разнасяне на пратки посредством велосипеди, вероятно и тя е стара, колкото и самият велосипед. Знае е се, че е била широко разпространена в Дания през 60-те години на миналия век.

 

Smart Courier.bg

 С напредването на технологиите, и нагласата у все повече жители на планетата ни да водят по-екологосъобразен начин на живот, подобна практика претърпява истински бум по цял свят, включително и у нас, където от края на 2014 година също се предлага услугата Smart Courier, даваща пълна свобода на куриерите сами да избират, как, кога и какви пратки да доставят до крайния клиент. В някои от случаите те дори могат да определят, или да се договарят за цената, на която биха доставили пратките. Работата се извършва изцяло през специално приложение, достъпно за потребителите на Android и iOS.
Електронното издание на Gazeta.ru пък представя три от най-популярните услуги за велокуриери в различни страни по света.
Велокуриер за 1 долар
Услугата стартира през 2011 година, като първоначалната и цел е да се намали цената на изпращаните пратки. Впоследствие нейният създател Бастиан Леман потърсил велосипедисти от Сан Франциско, които искат а заработят допълнително средства. В резултат на това велокуриери доставят дневно над 7 000 пратки в 18 градове на Америка. 

Postmates
Това е универсална услуга, която се извършва през мобилно приложение, чрез  което пратките се разпределят към куриерите, без да се контролира окончателната печалба. Компанията заделя за себе си само 9% от общата стойност на поръчката и 20%  от разходите за доставката. Останалата сума се изплаща на директния извършител на поръчката. Популярността на Postmates дотолкова се увеличи, че през август от компанията пускат нова услуга, за доставката на няколко пратки в близки райони на безпрецедентно ниската цена от 1 долар. Както пише авторитетното издание The Wall Street Journal, по този начин компанията иска да конкурира десеткитеи конкурентни на нея стартъп проекти предлагащи подобна услуга. За осъществяване на проекта от компанията са заделили допълнителна инвестиция от 80 млн. долара, като се планира наемане на нови велосипедисти. Към момента цените на пратките в зависимост от разстоянието варират между 5 и 20%, но с прилагане на логистични трикове като поемане на пратки в един и същи район, цената им ще падне до 1 долар. Като пример Леман посочва доставката на храна в студентските общежития по време на масово гледане на футболен мач. Междувременно от Postmates сключиха споразумения за експресни доставки с Starbucks, McDonald’s и Aple. В САЩ вече е възможно срещу 19 долара клиент на Aple да получи до прага на дома си всяко едно поръчано от него устройство. 

Храна от Uber
 
В допълнение на повсеместното разширяване на услугите си като опозиция на традиционните начини на превоз на пътници, от Uber представиха през април тази година своята нова услуга Rush, даваща възможност на потребителите да поръчват храна за вкъщи. Към момента тя е достъпна за жителите на Чикаго, Лос Анджелис, Торонто и Барселона. От компанията вече имат договори с редица ресторанти и заведения за доставки, като се предвижда и бонус за доставките в рамките на 10 минути. Освен това от Uber ежедневно формират свое меню с по две ястия за закуска, обяд и вечеря, които се доставят  на рекордно ниски цени. Поръчките се изпълняват от специални шофьори или пешеходни куриери, като стойността на услугата  е между 10 и 13 долара плюс от 3 до 5 долара за доставката. В началото на юни Михаел Фишер, шеф на офиса на Uber в Санкт Петербург заяви, че скоро услугата може да стартира и в Русия. „Мисля, че подобна услуга ще се понрави на клиентите ни тук”, коментира той, цитиран от Gazeta.ru. 

Услуги за всяка професия
В Русия куриерските услуги също са разпространени повсеместно, като почти всеки ритейлър и ресторант предлагат такива. През 2012 година стартира услугата Youdo. Създателите на сайта и съответното мобилно приложение избраха да тръгнат по пътя на предлагането на куриерските услуги на отделни дялове, като предлагат и услуги за помощ в домакинството. Постепенно категориите са разширени до 12, като се предлагат услуги за бърз ремонт, превоз на товари, монтаж и ремонт на техника и дори уеб дизайн. От есента на 2014 година услугата вече е част от партньорския проект Yandeks Master. 

Мартин Иванов

По материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар