Цените на млякото отново паднаха рязко

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В началото на юли цените на млякото на платформата Global Dairy Trade регистрираха нов драстичен спад, показват резултатите от проведения днес търг. Така цената на пълномасленото мляко се срина с почти 11% до 2 054 долара за тон, след като преди месец се продаваше при 2 509 долара за тон. С 5,8% до 1875 долара за тон пък поевтиня и обезмасленото мляко на прах. Така от средата на май цената му трайно се задържа под границата от 2 000 долара за тон, показва детайлна справка в страницата на Global Dairy Trade.
Сред останалите основни млечни продукти прави впечатление, че цената на сиренето „Чедър” се върна на нивото си от началото на миналия месец. По време на днешната търговия то поевтиня с нови 4,9% до 3 060 долара за тон. За сравнение в началото на юни сиренето „Чедър” се продаваше при 3 056 долара за тон. При останалите млечни продукти най-голямо поевтиняване има при млякото за производство на масло от 8,1%. Както е известно на Global Dairy Trade се търгуват 9 млечни продукти като с най-голямо значение за формиране на общия ценови индекс са цените на млякото. Средната цена на млечните продукти по време на последния търг се понижи с 5,9% до 2 276 долара за тон.
По данни на Rabobank производствените цени  на млякото в Европа и Нова Зеландия са с между 15 и 57% по-ниски в сравнение с тези в САЩ. Това информира UkrAgroConsult. По данни на американския департамент по земеделие производството на мляко в САЩ през 2015 година е отбелязало увеличение от 1,4% на годишна база , а анализаторите на Rabobank очакват усложняване на ситуацията за американските производители и спад на цените през второто полугодие вследствие на свръхпроизводството в глобален мащаб, и това, че цените зад Океана се намират под влиянието на тези на международните пазари.

Мартин Иванов 


Global Dairy Trade – към  1.06USD/t
Цена
Промяна
Пълномаслено сухо мляко
2 054
-10,8%
Обезмаслено сухо мляко
1 876
-5,8%
Сирене
3 060
-4,9%
Масло
2 694
-0,3%

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар