Със спецоперация американците вербували най-видните германски специалисти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Електронното издание на Gazeta.ru припомня как преди 7 десетилетия чрез провеждане на специална операция САЩ вербува някои от най-видните германски специалисти като Вернер фон Браун, положил по-късно основите на американската космическа програма.
Мнозина от най-добрите германски специалисти отишли на фронта по време на Втората световна война заедно с редовите войници. Към 1943 година след като не се виждал изход от Сталинградския котел, а маршал Паулус заедно със своята шеста армия вече се бил предал в ръцете на руснаците, сред управляващите среди в Германия станало ясно, че е настъпил момент за промени. И това наложило връщането на редица учени в родината, за да бъдат впрегнати усилията им в последен опит за създаване на нови технологии, с които да се обърне хода на войната.
От фронта били връщани предимно технически специалисти, докато „хуманитаристите” били оставени да гният в окопите. Освен това бил съставен т.нар „списък Озенберг”, в който попаднали имената на онези специалисти, считани от нацистите за благонадеждни и идеологически грамотни.
През март 1945 година този списък е открит в една от тоалетните на университета в град бон, и скоро попаднал  в ръцете на американските и британски спецслужби, които си избрали някои от най-видните специалисти. През май същата година вече е в ход операция „Безпросветност”, която целяла първоначално неутрализацията на германските специалисти. Впоследствие целите и са променени, и тя е преобразувана на операция „Кламер”, с която се целяло тяхното вербуване. Интерес за американците представлявали най-вече учените, които работили по проекта „Фау-2” под ръководството на Вернер фон Браун, а основната и задача била много просто формулирана- да не се позволи на СССР да се домогне до тези специалисти, и те да бъдат прехвърлени зад Океана.
Провеждането на операция „Кламер” било в нарушение не само на клаузи от Женевската конвенция, но и на договореностите между тримата големи от Ялта и Потсдам. Става дума за това, че голяма част от вербуваните специалисти включително и Вернер фон Браун прекарали известно време в строго секретни затвори.
Особена активност американците проявили в онези германски територии, които през юли и август 1945 година  трябвало да преминат в съветската сфера на влияние. Първоначално някои от специалистите били прехвърляни в териториите, намиращи се под командването на съюзниците. Били евакуирани общо около 1800 учени, от които 1500 били изпратени директно в САЩ, въпреки че американските закони забранявали влизането в страната на членове на националсоциалистическата партия, каквито били по-голяма част от учените. В действителност голяма част от наетите от американците учени имали меко казано спорна репутация. Като например Курт Бломе, заразявал концлагеристите с чума и туберкулоза, който започнал да произвежда  биологични оръжия за САЩ. Освен това споменатият учен дори бил оправдан по време на Нюрнбергския процес. А бащата на американската космическа програма Вернер фон Браун активно настоявал за използване на труда на затворници от концлагера Бухенвалд.
Въпреки това, не може да се отрече, че и Съветския съюз не правел същото.На  „Пенелюнде”- същият полигон, където Вернер фон Браун работил върху „Фау-2” бил изпратен Сергей Корольов, който успял да възстанови отчасти работата на германците, и дори на базата на техните технологии създал ракетата „Р-1”. Негов помощник там бил Хелмут Греттруп, дясната ръка на фон Браун. Както и много други учени, той също първоначално попаднал в американски ръце, но имал нещастието да премине в плен на съветските войски. След войната е изпратен на остров гордомля, където се труди до последните дни на Сталин. Руснаците обаче се сетили твърде късно, едва през 1946 година да създадат своя операция „Кламер” за вербуване на германските специалисти. Тогава почти всички от тях вече били вербувани от американците. Въпреки това те се домогнали до учени от други области, останали извън полезрението на американците, а в крайна сметка СССР все пак спечелила очертаващата се надпревара за Космоса, изпращайки първия спътник в орбитата на планетата ни.

Превод: Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар