Вулкани сложили край на големи империи

Rate this post

Освен масовия глад и войните, изригването на вулкани също станало причина за загиването на някои от големите империи като Византийската, пише електронното издание на Gazeta.ru, позовавайки се на ново изследване. Изригналият през 2010 година в Исландия вулкан Ейфятлайокутъл се запомни не само със сложното си за произнасяне име, но и с облака пепел довел до блокиране на полети из цяла Европа. Вулканите обаче могат да имат много по-пагубно влияние.
Достатъчно е да си спомним за изригването на Везувий и съдбата на Помпей. Изригването на един друг исландски вулкан Лаки през 1783 година допринесло  за настъпването на  неочаквано застудяване на Стария континент, последвано от масов глад през следващата година. Според учени изхвърляните в атмосферата при изригване на вулканите сероводородни емисии и превръщането им в сулфати имали пагубно въздействие върху животни и хора, и станали причина за масовото им измиране и застудяване в редица части на Земята. Последиците от изригването на Лаки били подобни- масов глад и мор на хора и животни в Европа през следващите две години. Някои историци са на мнение, че подобни катаклизми са сред причините за избухването на Френската революция предизвикала коренни обществени промени в страната. Вдъхновени от свои колеги група изследователи възстановили хронологията на вулканичните изригвания през последните 2500  години, и достигнали до необичайни изводи. Те бяха публикувани неотдавна в авторитетното научно списание Nature. За да разберат какво се е случвало на Земята през последните 2 500 години, те се отправили към Греландия и Антарктида за да изследват ядрата на ледниците. Учените търсили следи от споменатите сулфати и направили проучвания основани на дендохронологичния метод (изследвания на годишните кръгове на дърветата). Те потвърдили, че за 15 от 16 най-студени летни месеци в периода 500 г.пр.н.е- 1000 г.н.е. причината била изригването на вулканите. Освен това успели да намерят връзката между изригванията на вулканите и различни исторически събития. Така например изригването на вулкани в Северна Америка и Исландия станали причина за захладняване и масов глад през 526, 626 и 939 година. Учените успели да установят, че освен „Юстиниановата чума”  климатичните промени през 536 година в резултат на вулканични изригвания довели до масов мор сред населението на Византия и загубата на много от нейните територии, които били завладени от арабите. Така освен глад и мор, вулканичните изригвания донесли и разруха. Те позволили обаче и по-точното разбиране на редица исторически събития като Великото преселение на народите.  Заслужава да се отбележи, че  пагубни за редица региони на планетата се оказали не редовните вулканични изригвания, а така наречените супервулканични изригвания. При тях в атмосферата се изхвърлял колосален обем от вещества, което можело да предизвика кардинални промени в живота на хората и всички останали биологични видове.
„Вероятността за подобни суперизригвания сега не е никак по-малка, отколкото преди 100 хил. или 1 млн. години. Друг е въпросът, че те едва ли биха довели до подобни колосални промени”, коментира пред Gazea.ru Иван Кулаков, специалист по геолого-минерални науки и завеждащ лабораторията по сеизмична томография към Института по нефтогазова геология и геофизика на РАН. За наше успокоение до такива  катаклизми  се стигнало за последно преди около 26 хил. години при изригването на вулкана Таупо в Нова Зеландия, което е съпоставимо с най-силното вулканично изригване  за последните няколко милиона години, това на Калдера-Толба станало преди 74 000 години. То обаче имало съществено по-малко влияние върху биосферата
Изригването на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 година например  довело до масов глад и мор в Европа и Америка, и до валежи от сняг през лятото в Германия. Така че не ни остава нищо друго, освен да се полюбуваме на събития като изригването на Ейфятлайокутъл, тъй като сериозните климатични катаклизми са останали вече в миналото, и те освен че са предизвикали страхове у хората, са станали причина за редица интердисциплинарни изследвания. Това поне успокояват учените. 

Превод: Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар