Японските градини-идеална симбиоза между асиметрия, красота и хармония

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Независимо от предназначението си, японските градини винаги са впечатлявали посетителите си едновременно с красотата си, липсата на каквато и да е симетрия и създаването на усещане за хармония. Те могат да служат като място за медитация (така наречените каменни градини), за развлечения, водни или пешеходни разходки или за пиене на чай. Без значение от това, какво е предназначението на японската градина, на всяко ъгълче пред посетителя се откриват прекрасни пейзажи, пейзажи в които всеки компонент е част от един микросвя.

Японските градини се изграждат като се спазват всички естетически принципи, така че да се създадат своеобразни оазиси на хармонията.

Малкото е символ на голямото

Японските градини често представляват естествен ландшафт от миниатюри. В тях се срещат всички елементи на природата, но в умалени размери. Камъните символизират планините, а езерата- океаните. При това за да се създаде усещане за перспектива, може да се използва следния ефект- на преден план да се разположат по-големи камъни, а на заден по-малки. Така ще се създаде впечатление, че те се намират някъде в далечината. 

Асинхронност

Японската градина не може да е синхронна. Малките равномерно разположени пътеки не са типични за нея. Ако решите да си направите японска градина, пътеките в нея задължително трябва да са извити, и да водят до някой от най-големите обекти в градината- павилиона за чай, езеро, дърво или каменен фенер. И по диагонал винаги трябва да се вижда оградата на градината. 

Скритите съкровища

 
Ако градината е предназначена за разходки, никога не разкривайте цялата и красота. В нея трябва да има тайнствени ъгълчета. Например ако заобиколите някой камък пред вас неочаквано да се разкрие великолепно малко езерце. Ако минете пък по мосчето над него и обърнете глава надясно, пред вас да се покаже малко островче със самотно дръвче . А на ляво великолепно оформени топки от чемшир, зад които да се показва каменен фенер. Това ще е една градина пълна с изненади.

Това което е отвън
 
Японската градина може чудесно да се впише във външния пеизаж. И дори често околността отвън може да допринесе за изграждане на картината, която ни очаква вътре. Като например борова гора на отсрещния хълм, или самотен клен от другата страна на пътя. Освен това японската ви градина трябва да е скрита от недрожелюбни погледи. 

Как да си направите японска градина ли? Първо разделете мястото където искате да я направите на различни участъци. За градината ще са в необходими  многогодишни  пълзящи растения с неярки цветове, Най-добре е да са средни по-големина растения. На заден фон могат да се засадят хвойнови дървета от типа на японската туя или корейската лиственица. Подходящи за японската градина са някои видове декоративни треви, папрати и цветя като ирис и хризантеми. Не на последно място по важност е да си направите езерце, и да използвате декоративни елементи при изграждане на градината ви като ограда от бамбук, големи каменни фенери или кръгли плоски  камъни, в които се натрупва вода, мостче, беседка за чай и др. . Всичко това са елементи, които ще превърнат избраното от вас място в истинска японска градина..

Мартин Иванов

По материали на Gazeta.ru

Снимки: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар