Защо стареем с различна скорост

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

„Остаряваме бавно, неусетно почти”. Оказва се обаче, че някои от нас остаряват много по-бързо отколкото други, също дори без да го осъзнават. Биологичната ни възраст се променя различно. Някои остаряват с 3 години за 12 месеца, а други с 16,5 месеца за година. Електронното издание на Gazeta.ru разказва за това, какви фактори оказват влияние върху стареенето на човешкия организъм. За това, дали може да се забави процеса на стареене на клетките, и как човек може да узнае биологичната си възраст. 

Оказва се, че написаната в паспорта ни възраст не винаги съответства на реалното физическо и психично състояние на тялото ни. Има по-възрастни хора, които например кипят от енергия, и по-млади, които се изморяват много бързо след активна спортна дейност и отказват да правят след това каквото и да е.
Реалното отражение на степента на физическото развитие на организма се измерва с т. нар. биологична възраст- показател, който съответства на протичащите възрастови изменения и скоростта на стареене на организма. Международна група от учени от няколко университета от САЩ (университет Дюк), Израел (Еврейски университет) и Дания (университетът на Копенхаген) са се заели със задачата да установят, каква е скоростта на стареене на човешкия организъм, и какви фактори оказват влияние върху биологичната ни възраст. Изследването им е публикувано в списание PNAS.
В хода на своята работа те анализирали здравословното състояние на 954 жители на новозеландския град Данидин родени през 1972-73 година. Те били наблюдавани в продължение на 12 години. Във времето на проучването те били на възраст между 28 и 38 години. В експеримента взели участие както мъже така и жени. Ръководеният от Даниел Белски екип успял да определи 18 биомаркера (характеристики използвани в качеството им на индикатори за състоянието на целия организъм), с помощта на които може да се определи биологическата възраст на човек, и скоростта на стареене на организма. Сред тях били артериалното налягане, скоростта на обмена на веществата и нивото на холестерола, функционирането на белите и черни дробове, имунната система и наличието на бъбречни заболявания. Учените анализирали състоянието на тези биомаркери в началото на експеримента, и тогава, когато хората достигнали възраст между 32 и 38 години. Учените провели и генетични изследвания, с които да измерят дължината на крайните части на хромозомите, които се съкращават  при всяко деление на клетките, наречени теломери. Този феномен при който се получава скъсяване на окончанията на хромозомите се явява един от основните фактори за биологичното остаряване на организма. 

В резултат на работата си учените установили, че когато хората достигнали възраст от 38 години, биологичната им възраст варирала между 28 и 61 години. Освен това анализът на индикаторите на стареене показал, че организмът на някои остарява три пъти по-бързо (с 3 години за 12 месеца). При тези хора се наблюдавало повишаване на риска от инсулт и деменция. Те имали по-слаби физически сили и ловкост, а коефициентът им на интелигентност бил по-малък от този на по-възрастни хора. Обратно при някои участници в експеримента се наблюдавало  забавяне в процеса на стареене и биологичният им часовник отбелязвал 1 година за 16 календарни месеца. Геронтолозите също потвърдили, че биологичната възраст на организма оставя своя отпечатък върху външния вид на човека. Когато участниците в експеримента достигнали възраст от 38 години, учените  заснели лицата им, и ги показали на абсолютно несвързани с експеримента хора. Оказало се, че биологичната възраст на част от участвалите в експеримента мъже и жени била много по-голяма от действителната им. Те изглеждали доста по-възрастни в сравнение с техните биологични набори. 

Особеното в това проучване е, че обект на изследването на геронтолозите станали лица значително по-млади от обикновеното. В повечето случаи те се занимават със здравословното състояние нахора, които са минали 40 годишна възраст. „Съсредоточихме се върху изследване на процесите на стареене при сравнително млади хора. Ако искаме да разберем как да предотвратим болестите свързани с процеса на стареене, трябва да започнем с възрастовите изменения в младия организъм”, заяви Даниел Белски. Според учените процеса на стареене на организма зависи не толкова от наследствеността (делът на генетиката е 20%), а от външни фактори. Учените смятат, че биологичната възраст може да се контролира чрез занимания със спорт, правилно хранене, редовни медицински изследвания и отказ от цигарите. Въпреки че ползата от по-горе изброените фактори е известна отдавна, доста хора все още продължават да водят нездравословен начин на живот. Ако следят за здравето си, хората ще могат значително да увеличат продължителността си на живот, смятат учените. 

Авторите на изследването смятат, че резултатите до които са достигнали значително ще подпомогнат работата на специалистите, занимаващи се с изследване на процеса на стареене. В бъдеще те се ангажират с по-детайлни изследвания за влиянието на биологичните фактори върху възрастта на хората. „С течение на времето се увеличава рискът от възникване на най-различни видове болести. За да се предотврати едновременното настъпване на такива болести, ние трябва да се борим със стареенето. Иначе справянето с всяко отделно заболяване ще прилича на максимата  „извади ли главата, останала опашката”,”, счита Белски. 

За да стигнат до истината, учените трябвало да изминат дълъг път. Съществуват множество теории, които обясняват не само процеса на стареене, но и неговите механизми. Според германския зоолог Алберт Вайсман  стареенето не е свойство присъщо на живите организми, а е функция от еволюцията. Организмите остаряват и умират, за да отстъпят жизнено пространство за по-млади. Според друга хипотеза стареенето е естествен процес, характерен за всеки един жив организъм, който се характеризира с натрупване на клетъчни увреждания, с които организмът опитва да се бори. С течение на времето ефективността на организма в борбата с тези увреждания намалява, и това води до смърт на живите същества. 

Как да определим биологичната си възраст?

Вероятно мнозина потребители на интернет са срещали информации в различни сайтове, които предлагат да направят това. За целта потребителят трябва да въведе  някаква информация за ръст, тегло, вредни навици и физическа активност. Разбира се подобна процедура не би ви навредила, но и не би ви помогнала да определите с точност биологичната си възраст. За целта е необходимо да се диагностицира работата на вътрешните органи. Не можем винаги да разчитаме и на вътрешния си усет за старос. Дори и да водите активни занимания със спорт, и да се подлагате на всякакъв вид изследвания, организмът ви може да таи до последно различни видове увреждания, които да ускоряват процеса на стареене.

Превод; Мартин Иванов
По материали на Gazeta

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар