Как възрастта се отразява на обонянието ни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

 Дали различни фактори като възрастта и неправилното хранене оказват влияние върху обонянието ни? Губим ли  с годините способността си да усещаме различните аромати? Оказва се, че страдащите от затлъстяване много по-добре от останалите могат да си представят аромата на различните храни. Електронното издание на Gazeta.ru се опитва да разбере, дали с помощта на обонянието си ние можем да определяме количествата на мазнините в храните, и да намери отговорите на по-горе зададените въпроси.

Обонянието е  усещане, което още от древността подпомага животните да се ориентират в заобикалящата ги среда, да общуват по между си, да търсят храна, и да усещат когато се приближи неканен гост.
За разлика от повечето млекопитаещи, в живота на  приматите обонянието не играе чак такова голяма роля. По важност то отстъпва на други сетива като зрението, слуха и дори докосването. Най-лошо обоняние от всички примати има човекът. Учените установили, че човешките гени отговарящи за обонянието масово започнали да се превръщат в псевдогени (аналогични гени, които започват да губят функциите си) преди около 6 млн. години. 

Докато обонянието при новородените е доста добре развито, то отслабва двойно само в течение на една година след раждането на децата. С течение на възрастта човек продължава да губи способността си да усеща ароматите, тъй като намалява количеството на обонятелните влакна в специализираните нерви.


Затлъстяването подобрява въображението

Въпреки това не трябва да се отчайвате, защото специалистите занимаващи се с изследване на обонянието откриват все по-изненадващи свойства на това възприятие, за които не сме и подозирали. По време на специализирана конференция преди дни група  учени под ръководството на проф. Барки Патъл от медицинския университет на Йеил представиха резултатите от своята научна работа, в която са достигнали до заключението, че хората с наднормено тегло притежават много по-развито обоняние в сравнение с останалите, и могат много по-добре да усещат аромата на храните.

Почти всеки от нас може да си представи как изглежда например сандвич с колбас, но да си спомни какъв е ароматът му, това е непосилна задача за мнозина. Въобще хората могат различно да си представят ароматите, но има и такива, които ако не видят как изглежда дадена храна, не могат да си представят как ухае една или друга храна. В хода на специален експеримент учените помолили група хора да си спомнят как уханието на пуканките и на пресно изпечени сладки, а след това да оценят доколко реалистични са ароматите им. Учените установили, че хората страдащи от затлъстяване много по-добре могат да си представят ароматите на храните. Коментирайки резултатите от изследването, проф. Патъл заяви, цитиран от изданието: „Резултатите ни показаха, че при изучаване на факторите  оказващи влияние върху повишаване на риска от затлъстяване трябва да се възприемат по-индивидуални подходи, в сравнение с използваните до момента”.

Получените в резултат на изследването изводи могат да се обяснят с това, че страдащите от наднормено тегло-често усещат глад, което засилва усещането им за обоняние. Това беше обявено още преди година в научното списание Nature Neuroscience, където бяха публикувани резултатите от изследване на учени под ръководството на проф. Едуард Гомес от университета в Бордо. 

Учените установили, че  канабидоидния рецептора CB1 участващ при предаване на сигнали към нервната система, осъществява връзката между  центъра на обонянието, намиращ се в предната част на мозъка, където се обработва информацията за усещаните от носа аромати.

Усещането за глад активира работата на  канабиноидните рецептори, а те от своя страна оказват влияние върху органите на обонянието, повишавайки чувствителността им към миризмите. Именно за това изпитващите глад реагират по-остро дори на трудно уловимите аромати на храна. 

Ароматите и мазнините 

 
Човешкото обоняние е способно да се активира обаче не само в случаите когато сме гладни. Учените от Центъра за химически изследвания „Монел” във Филаделфия  са направили откритие, което би влязло в разрес с разбиранията на всички привърженици на диетите. Списание Plos ONE публикува статия в която се твърди, че с помощта на обонянието хората биха могли да определят какви видове мазнини съдържат храните. Учените провели три експеримента, в хода на които участниците в тях били помолени да помиришат три чаши с мляко , две от които имали еднакъв процент мазнини. По аромата хората трябвало да определят в коя от чашите млякото е с по-ниска или по-висока масленост. В експеримента било използвано мляко с масленост 0,1%, 1,4% и 2,7%. 

Участниците и в трите експеримента успели правилно да определят млякото с най-висок процент масленост, без това да зависи нито от тяхната националност, нито от това, колко мляко консумират. „Сега трябва да разберем кои точно молекули карат хората да определят наличието на мазнини в храните, и да степента на тяхното съдържание. ”, коментира един от учените Сан Бесуелт. Молекулите на мазнините обичайно не се пренасят по въздуха, а това според него означава, че човек не може да ги усети просто вдъхвайки даден аромат. „При улавяне на миризмите  на мазнините трябва да се  използват по тънки механизми”, убеден е изследователят. Тази способност на обонянието ни може да се използва за да не се вреди на организма ни. Изследователска група ръководена от Никола Тибо от университета на Флорида твърди, че наличието на прекалено мазни храни в ежедневното ни меню може да доведе до влошаване на способността ни да усещаме различните аромати на храните.  Това съобщава списание The Journal of Neuroscience. В продължение на половин година учените провели специален експеримент с мишки.  На част от гризачите била давана храна с високо съдържание на мазнини, а на останалите балансирана храна.  В хода на експеримента мишките били обучени да разпознават правилните аромати, като за всеки успешен опит получавали награда. В резултат на опитите се установило, че мишките приемали по-богата на мазнини храна имали по-лоша способност за възприемане на ароматите. Анализът на вътрешните им органи показал, че те са загубили 50% от невроните, отговарящи за обонянието.
Оказва се че хората с наднормено тегло заради неправилно хранене могат  по-слабо да усещат миризмите на храните, но пък могат по-добре да си ги представят. 

Как носът управлява психиката

В някои случаи способността за усещане на околните аромати може да повлияе на човешката психика. Учени от канадския университет Конкордия са змислили как собственици на магазини могат с помощта на аромати да управляват психиката на потребителите, карайки ги да губят повече време в покупки.  Според психолозите желанието да се задържат клиентите в магазина е в пряка зависимост от организацията на търговските площи. Така наличието на прекалено много свободни пространства в даден магазин може да затормози потребителите. Обратно претрупаните със стоки рафтове пък им оказват натиск. И в двата случая посетителите се стараят да напуснат магазина възможно най-бързо.
Тези ефекти според канадските учени могат да се смекчат, ако например при наличието на прекалено свободни пространства в даден магазин се усещат аромати свързани с домашния уют- например на гозби или кафе.  Най-подходящите аромати за тесни помещения са мирис на море или на суха трева, такива, каквито обичайно човек усеща на въздух сред природата. 

Превод; Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар