Незначително отражение на сухото време върху реколтата от пшеница в ЕС очакват анализатори

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Търговци и анализатори съобщават за добри добиви от пшеница във водещите производители от ЕС, информира порталът UkrAgroConsult. Според тях засушаването, обхванало още от юни редица региони на Западна Европа не се отразява на добивите от пшеница. Във Франция например, където кампанията по прибиране на пшеницата от новата реколта е в ход, се очакват по-добри резултати, в сравнение с прогнозирания през пролетта потенциал. По-големи щети може да има при по-късните сортове пшеница основно в северните части на страната, както и в Германия. Анализаторите от Strategie Grains са на мнение, че от засушаването могат да пострадат повече пролетните сортове, отколкото меката пшеница. Добивите за сега обаче са високи, тъй като в много региони растенията са достигнали физическа зрялост. 

Участниците на пазара все повече се притесняват, че климатичните условия могат да окажат негативно влияние върху реколтата при пролетните сортове царевица, отколкото при пшеницата, тъй като в ЕС се отглеждат основно есенни сортове. Както е известно през миналата седмица от Strategie grains понижиха прогнозата си за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2015/16 стопанска година със 700 000 тона до 140,9 млн. тона. Подобна оценка е много близка до официалната прогноза на ЕК за реколтата от мека пшеница в ЕС от 140 млн. т. За сравнение през 2014/15 година фермерите в ЕС прибраха рекордните 149 млн. тона мека пшеница.
По данни на френското министерство на земеделието към 13 юли в Пикардия, която през миналата година е с най-голям дял в производството на пшеница в страната са прибрани 38% от реколтата. За бързото протичане на кампанията е допринесло сухото и топло време. 

На фона на добрите добиви от компанията Consultancy ODA Group повишиха оценката си за реколтата в страната с 300 000 тона до 36,7 млн. тона. Основната причина за подобно повишение са изгледите за високото качество на пшеницата от новата реколта. 

По информация на търговци съдържанието на протеин в зърното към момента се движи между 10,5% и 11,2%, което означава, че производителите биха могли да изпълнят 11% минимум на съдържание на протеин, често изискван от преработвателите на зърно. 

Падналите във Великобритания дъждове пък доведоха до успокояване на обстановката в някои производствени региони на страната, съобщиха анализаторите на Agriculture and Horticulture Development Board. Повечето прогнози за тазгодишната реколта от пшеница във Великобритания се движат между 15 и 15,5 млн. тона което е малко над 1 млн. тона под общите добиви от миналата стопанска година от 16,6 млн. тона, но повече от средния показател за последните 5 години, който е 14,4 млн. тона. Кампанията по прибиране на пшеницата във Великобритания обикновено стартира в края на юли, като разгара и е през август и септември.

Мартин Иванов
По материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар