Отложете днешната работа за утре, и ще успеете повече

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Снимка:Gazeta.ru

Всички знаем поговорката: „Не отлагай днешната работа за утре”. Оказва се обаче, че хората  които отлагат днешната си работа за по-късно, без значение дали ще дремнат за 20 мин. в офиса, ще обсъждат клюките в социалните мрежи или ще почетат книга са по-успели от онези, които не стават от мястото си. Това твърди в публикация електронното издание на Gazeta.ru.  

По данни на американски учени 89% от хората  на възраст между 26 и 39 години отлагат работата си в офиса по различни причини. И най-удивителното откритие не се крие в това, а във факта, че ако човек може правилно да прецени, кога да отложи дадена работа за по-късно, това може да доведе до увеличаване на производителността му.

Разхождайте се повече, вместо да работите

Изследователят Джек Гропел е достигнал до извода, че служителите  които по-често се разхождат из офиса, работят с 49% по-ефективно в сравнение с онези, които въобще не стават от мястото си. Учените предполагат, че честите разходки водят до повишаване на притока на кръв в мозъка, което освен друго води и до раждането на повече идеи в главите на тези служители. 

Така че не е необходимо много да работите, и колкото по-често се разсейвате  от ежедневните си задължения, толкова по-ефективна може да е работата ви. 

Вместо да работите, говорете по телефона, или използвайте социалните мрежи

Александър Петланд и колегите му от Масачузетския технологичен университет достигнали до извода, че служителите  които не са ограничавани в достъпа до социалните мрежи на работното си място, или могат да разговарят с колегите си по всякакви теми,  работят много по-ефективно. Както е известно социалните мрежи като Facebook са кошмара за повечето шефове, и те смятат, че ако служителите им постоянно са в тях, нищо не вършат.  Оказва се точно обратното.
Ако позволите на служителите си да си побъбрят по между си, тогава производителността на труда им би се увеличила с 60%. Това е така, защото неформалните разговори с колегите водят до намаляване на напрежението и стреса, и до укрепване на връзките по между им. 

Грубо казано киснейки в социални мрежи като Фейсбук, даден служител може да донесе не само клюките от съседния офис, но и нови клиенти например. Тъй като колкото по-често си бъбрите с някого, отколкото да работите, толкова по-голяма ще е ефективността ви. 

Лека дрямка вместо работа

Джон Трогакис от университета в торонто е доказал нещо, което всъщност знаете много добре. Ако подремнете дори за 20 мин. на работното си място, това ще доведе до рязко увеличение на производителността ви.
Бил направен експеримент, при който на група служители било разрешено да подремнат на работното си място. Оказало се, че при 70% от тях сънят им подействал стимулиращо, и направил работата им по-ефективна.
Дори най-краткия сън, но в момента, когато най-много ви е необходим, може да доведе до подобряване на качеството на вашата работа. Така че следващият път когато главата ви започне да клюма, не се опитвайте да се преборите с това чрез чаша кафе, а просто затворете  очи. 

Почетете книга вместо да работите

Френската изследователка Вероник Боленер е достигнала до извода, че хората обичащи да четат книги и  особено фантастика вместо да работят, по-бързо достигат до някакъв изход при наличие на екстремна ситуация. Това са показали експериментите с разнородни групи от хора, на които е проведена и компютърна томография на мозъка.  Учените достигнали до заключението, че мозъкът не прави разлика между опита който човек сам е придобил, и този, за който е прочел. Така според Вероник Боленер  за  хората, които вместо да работят предпочитали да прочетат нещо за огнедишащи дракони, това било  незаменим стимул в работата им, тъй като никоя работна ситуация не би се оказала по-страшна, от наглед страшните дракони. Всичко това би довело до там, че в кризисна ситуация те могат много по-бързо да намерят правилно решение. 

Така че тривиалните проблеми в службата за тях могат да се окажат много по-прости, в сравнение с тези които само работят, а не мислят за дракони.

Превод: Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар