10 веломаршрута из Европа, по които трябва да минете

Rate this post

С колело на път по време на лятната отпуска.

Какво по-добро и по-евтино средство да си прекарате чудесно, и да преживеете незабравими моменти, които да оставят своя отпечатък поне до….следващото лято. Цяла Европа е опасана от мрежа от веломаршрути които могат да ви предложат емоции, преживявания и картини сякаш подредени под формата на пъзел.  Често пътят ви ще минава край най-големите реки на Стария континент, предлагайки ви спокойствие и живописни гледки. Германският велоклуб прави класация на любимите велосипедни маршрути в Европа, а „Дойче Веле” ни е представя.

1.    С велосипед край голямата река
 

Пътят от изворите до делтата на Дунава, изминат на две колела е най-любимият за германците маршрут. Дължината му е 2 850 км. Маршрутът ви ще мине и през столиците на някои от осемте страни, през които тече река Дунав като Виена и Будапеща. 

2.    Пътешествие по „винената магистрала”

 
От изворите на Рейн в Швейцария, до вливането и в Северно море при Ротердам. Известният като „Евровело 15” маршрут е дълъг 1230 км, и преминава през някои от най-големите пристанищни градове на Германия като Кьолн и Дюселдорф. 

3.    Обиколката на Бодензее

 
Обиколката на Бодензее влиза в топ 3 на класацията, като маршрутът е с дължина 260 км  и преминава през Германия, Австрия и Швейцария. Ако тръгнете по този маршрут, прекрасните пейзажи ще бъдат допълнени от красотите на старинния град Констанца. 

4.    На две колела по бреговете на Северно море

 
Този маршрут с внушителната дължина от 6000 км ще ви отведе от Шетланските острови на Британия до планините на Норвегия. В мрежата от веломагистрали е известен като „Евровело 12”.

5.    По река Адидже

 
На 300 километра по течението на река Адидже е разположен веломаршрутът, който ще ви отведе от Южен Тирол до Верона. Пътят е много добре изграден и преминава паралелно с древноримския Via Claudia Augusta.

6.    От Атлантика до Черно море

 
Маршрутът започва от долината на река Лоара до Черно море и е с дължина от 4000 км . Пътят ви ще премине през градове като Нант, Орлеан, Базел, Линц, Будапеща, Белград и Букурещ. 

7.    По река Ин

 
Този маршрут започва от Лунгинзее в швейцарските Алпи и ще ви отведе до германския град Пасау. Дължината му е 530 км и във високите части на Алпите от велосипедистите се изискват сериозни катерачески умения за да ги преодолеят. 

8.     Via Claudia Augusta

 
Пътят ви ще започне от живописния Доналвьорт в северната част на Швабия, и ще достигнете почти до Венеция, ако се спрете на този маршрут. Via Claudia Augusta е най-старият римски път, по който от древността се е извършвала търговията през Алпите. Не пропускайте да спрете и се полюбувате на кулата на Alt-Graun стърчаща над водата, както и на прекрасния Нойшванщайн. 

9.     С колело по река Елба

 
По протежението на река Елба от Чехия през културната перла Дрезден, Магдебург и Хамбург до вливането и в Северно море ще трябва да изминете 1200 км като пресечете цяла Германия. 

10. По поречието на река Драва

 
Последен в класацията се нарежда веломаршрутът по река Драва с дължина от 366 километра, който ще ви отведе от Южен Тирол през Словения, до хърватския град Марибор. Пътят обаче скоро ще достигне до нейното устие край град Осиек и така общата му дължина значително ще се увеличи.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар