Шварцвалд- планината на черните борове, и дървените часовници

Rate this post

Ако не сте решили накъде да поемете за да се спасите от горещините по нашите географски ширини, спокойно може да планирате едно пътуване до….Шварцвалд. И не само за да видите изворите на Дунав илли къде е сниман прочулият се през 80-те години  и у нас германски сериал „Клиника в Шварцвалд”, но и за да се докоснете до някои все още дивни места, далеч от  цивилизацията, и да се насладите на изключителни гледки. Пътуването може да започнете от град фрайбург, едно от известните университетски средища на Германия и притегателно място за хиляди младежи.
Освен с прекрасната си старинна архитектура, градът е известен и с тесните си водни канали, преминаващи през него. „През лятото регионът тук е много атрактивен, защото ландшафтът предлага най-разнообразни възможности- каране на велосипед, катерене и др. Времето тук на юг в повечето случаи е чудесно, и човек просто има възможност всеки ден да се среща с приятели из града”, споделя  пред „Дойче Веле” Михаел Гир, избрал да учи Германистика във Фрайбург. Недалеч от града  се намира местността Глотартал, която за мнозина е нарицателно име, което свързват с Шварцвалд. И това никак не е случайно, защото тук се намира една от визитните картички на планината- клиниката  „Карлсбау”, станала сцена на известния филм, който между 1985 и 1998 година само в Германия събира по 25 млн. души седмично пред малкия екран.

Историята за проф. Бринкман и неговия екип добива популярност още в 38 страни по света- от България до Южна Африка. Времената на славата в Глотартал отдавна вече са отминали, и за тях  напомня колекция от снимки и предмети от сериала в кафенето на Фриц Шил. Самият той е бил ангажиран като фризьор по време на снимките на сериала,  а сега продава сувенири. „Бяха много хубави времена. Сега обаче все още има хора, които искат да си спомнят за клиниката”, припомня си той. На североизток се намира Титизее, едно от любимите за германците. Прекрасното време през лятото е идеално за плаж на някое от десетките езера в Шварцвалд. А в планината те са около 30. Името си планината получила още през средновековието, тъй като се славела с богатството си от борове със специфичен черен цвят на стъблата. Добиваната в региона дървесина и днес намира приложение в производството на редица продукти. Най-известният от тях е часовник с кукувица. Първият часовник, изработен по тези места датира от 1730 година. Една фирма продължава все така да ги произвежда вече повече от 100 години, като днес се правят най-различни часовници. И всичките с кукувичка, и от дървесина от полите на Шварцвалд. Първоначалният модел е бил прототип на най-стария часовник и е ръчно изрисуван, като още преди седем години производителите започват да предлагат и изключително модерни варианти на часовниците. В района се намира и един необикновен часовник, увеличен до 50 пъти от нормалния му размер, който е бил построен през 1780 година, и дълго се е считал за най- големият часовник с кукувица. В Шварцвалд се намира и може би най-известният водопад в Германия, чиито води падат от над 160 метра височина. В южната част на Шварцвалд се намира Фелдберг, който със своите 3 500 метра е най-високият връх в региона. Туристи споделят, че тук са впечатлени от хубавото време, природата и чистия въздух. От кулата на върха се открива изключително красива гледка към Алпите.

Михаел Гир е избрал вечер да поработва в една от многобройните кръчми на Фрайбург, чудесна отправна точка за всички, решили да се отправят към Шварцвалд.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле” 

Снимка „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

2 комментариев для “Шварцвалд- планината на черните борове, и дървените часовници

Вашият коментар