Как 3D принтерите ще променят живота ни из основи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Snimka: Gazeta.ru

Технологията , която крие някои рискове може да помогне в медицината и хранителната индустрия

Триизмерния печат може  из основи да промени живота ни. Благодарение на 3D принтерите вече се произвеждат дрехи, бижута, храни, лекарства и дори прибори за научни експерименти. Технологията крие известни рискове, тъй като с нея практически могат да се произведат и оръжия. Ето в кои области приложението и обаче може да се окаже от огромно значение за човечеството.

Медицина

Американското управление за надзор на качеството на храните и лекарствата  преди дни одобри първите таблетки предназначени за лечение на болни от епилепсия произведени на 3D принтер. Те могат да се окажат много по-ефективни от досега познатите. Причината е, че 3D технологиите позволяват дозиране на лекарствата и съчетаване на активни компоненти според потребностите на пациента. Таблетките се разпечатват на слоеве, което намалява размера и  увеличава скоростта на разпадането и в човешкия организъм.
По-рано зад Океана одобриха и отпечатването с 3D принтер на различни видове протези, като под внимание се вземат индивидуалните особености на тялото на всеки един пациент. По мнението на различни учени не е далеч времето когато ще бъде възможно отпечатването дори на органи за трансплантация.
Група китайски лекари наскоро пък успяха да спасят живота на дете, болно от хидроцефалия . За спасяването на шестмесечното момиченце са били  събрани средства с помощта на интернет кампания, и  на 3D принтер е била отпечатана специална  мрежовидна титаниева протеза, която да замени костта на черепа на детето. Медиците са убедени, че с възрастта протезата напълно ще бъде скрита под костна тъкан, а детето ще се възстанови напълно. 

Хранителната индустрия
 
Въпреки че от компанията Modern Meadows все още едва ли могат да разпечатат органи за трансплантация , вече обявиха, че са близо до създаването на вкусно и евтино изкуствено месо, което в близко бъдеще да се превърне в явление на пазара за храни. Технологията на бъдещето ще позволи хората да се откажат от клането на животни. 3D принтерите ще направят възможно  създаването на разнообразни видове месо с различни характеристики и наличието на основните белтъци. Според скептиците основната пречка за производството на подобно 3D месо не биха били технологиите, а съпротивата на потребителите, които не искат да използват синтетични храни. 

Към момента от компанията разработват и технология за изработване на биоматериал като кожа например. 

Строителството
 
Датска стартъп компания представи  технология , която може да въведе нови стандарти в строителството на някои от най-сложните конструкции.  През септември от компанията MX3D  планират да напечатат пешеходен мост над един от каналите в Амстердам. Специални  роботи ще нагряват метала до 1500 градуса по Целзий и ще  отпечатват  отделните части движейки се по специална конструкция. Според основателя на компанията мостът ще е само първата крачка към внедряване на нови технологии в строителството, които впоследствие ще се използват и при изграждането на сгради. 

В същото време в Китай беше представена технология за строителството на жилища по метода на 3D печатането на отделни строителни елементи от стомана, стъкло и цимент. Огромен принтер нанася материала слой по слой, докато не се получи желаната дебелина. Този метод на строителство все още е доста скъп в сравнение с традиционния, при който основните елементи на дадена сграда се съединяват, но в света вече се регистрира засилено търсене на домове, отпечатани на 3D принтер. Развитието на технологията ще позволи в бъдеще бързото строителство на сгради, без да се създава шум и замърсяване на околната среда. 

Научно оборудване

 
Приложението на 3D принтерите може да допринесе за силно развитие на науката. Така например любители астрономи от Великобритания превърнаха един смартфон в телескоп посредством 3D принтер, с който отпечатали необходимите им части.
 
Със съкращения

По материали на Gazeta.ru

Превод: Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар