Публикуваха доклад на съветския посланик за Хирошима и Нагасаки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

 Документът представлява първото документално свидетелство за ужасите от бомбардировките

В навечерието на 70 годишнината от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки (6-9.08.1945 г.) от Руското историческо дружество (РИО) публикуваха  специален секретен доклад на съветския посланик в Токио, информира ИТАР-ТАСС. Текстът може да бъде прочетен тук. Документът представлява сбор от текстове, описващи какво е било състоянието на двата града след бомбардировките. За създаването му на 13 септември 1945 година в Токио е била изпратена специална група от експерти, които да се запознаят с последствията от бомбардировките.
В нея е бил включен и кореспондентът на ТАСС Анатолий Варшавски. На тях се удала възможността да видят Хирошима, която била унищожена до такава степен, че „човек не можел да се скрие никъде от дъжда”.  Те посетили местната болница, където се срещнали с пострадали. Впоследствие спомените им станали един от ключовите елементи в доклада.
След това на 18 септември групата пристигнала в Нагасаки. Там по свидетелства на очевидци бомбата паднала в района на университетската болница. Те се срещнали с някои от оцелелите, и споделили личните си впечатления от видяното в града, където по думите им все още „миришело на трупове”.
Както става ясно от доклада, групата е била придружена от оператор, запечатал на кинолента „Мястото на взрива, и причинените  разрушения”. В сборника били включени и материали от японската преса. По думите на Александър Веденски от руското министерство на външните работи „този доклад е станал първият жив свидетел на човешките описания на ужасите на бомбардировките, заслужаващи да бъдат определени като престъпление срещу човечеството”. Според него докладът, който не е бил известен на широката общественост, напълно заслужава да бъде публикуван в навечерието на годишнината от атомните бомбардировки. Това е направено по инициатива на Сергей наришкин, председател на РИО и говорител на Държавната дума.

Превод: Мартин Иванов

Още по темата: Преди 70 години Америка извършила първия ядрен опит в света

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар