Кризата в млечния сектор-митове и реалности

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

В шест европейски страни изкупните цени на млякото са по-ниски отколкото у нас

Анализ на inteliagro 
 
По данни на ЕК цените на млякото у нас през юни са били с 22% по-ниски в сравнение със същия период на 2014 година, пише в анализ inteliagro. В други производствени региони като САЩ и ЕС също се отчита поевтиняване на суровината. Причините за това са много, и най-различни: свръхпроизводството на мляко в Европа, за което допринесе и падането на квотната система, липсата на алтернативни пазари, намаленото потребление на мляко в Китай и др. Ситуацията в сектора у нас обаче доведе до „истерия, привиждане на европейска конспирация срещу българското говедовъдство, стигна до Брюксел и се върна разочаровано при все, че получи и силен политически гръб”. Целта според авторите на анализа е да „се изтъргуват нови привилегии” и финансова помощ от Брюксел.

 
Млякото се продава под себестойността си 
 
Изкупната цена на литър краве мляко се понижи до средно 52 ст./литър през юли по данни на ЕК. Това представлява спад от 16,5% от началото на годината и 22% спрямо юли 2014 година. Подобни процеси се наблюдават и в ЕС, където понижението на цените от началото на годината е значително по-бавно, но на годишна база е почти същото – 23% надолу юли 2015 г. спрямо юли 2014 г.

Само по себе си понижението на изкупните цени не е толкова страшно, ако е съпроводено със съответното понижение при производствените разходи. А производствените разходи (основно фуражи и в доста по-малка степен горива) спадат плавно от началото на 2013 година. Средствата, необходими за изхранването на една високопродуктивна крава от тогава насам са се понижили с близо 17% – от 11 лв. на ден до 9 лева. Цената на дизеловото гориво пък се е понижила с близо 14% без да калкулираме ефекта от ваучерите за гориво, които земеделци и животновъди ползват от 2014 година.

Можем да приемам, че суровините съставляват средно около 65% от производствените разходи в говедовъдството, като по този начин оставяме известен толеранс за по-малките ферми. Така можем да видим, че дори при сегашните изкупни цени на суровото мляко то все още е рентабилно като себестойността му е малко над 43 стотинки на литър.

Припомня се, че през лятото на миналата година цената на млякото стигна исторически връх в световен мащаб, вследствие на високите цени на фуражите през 2012/13 стопанска година. Според икономистите спадът в цената на млякото през тази година наистина е голям, но корекцията при все това е напълно очаквана. 

За всичко е виновно руското ембарго
 
Добилата широка популярност теза, че Общият европейски пазар е залят със стока, която не може да се реализира в Русия щеше да изглежда смислена, ако данните за външната търговия с трети страни показваха спад. Това въобще не е така. Производителите в ЕС са изнесли повече мляко и млечни продукти между август 2014 и април 2015 (периода на руското ембарго, за който са налични данни на Евростат) спрямо година по-рано, или 2,72 млн. тона спрямо 2,62 млн. тона, което е ръст от 4%. Данните говорят, че въпреки затварянето на руския пазар са намерени нови ниши за европейската продукция извън пределите на Общността. На този фон е трудно да се защити тезата, че цените в ЕС спадат заради невъзможността да се реализира продукцията, предназначена за Русия.

България е залята с евтин внос
 
Според авторите на анализа подобно твърдение е доста спорно. Ръст на вноса на прясно мляко наистина има и той е чувствителен – с 40% за последното деветмесечие (окт. 2014 – юни 2015 г.) спрямо година по-рано. Количествата, обаче, не са толкова големи в абсолютно изражение – 18 хил. тона, и дори темпът да се запази до края на годината, общото количество вносно мляко ще се запази около стандартните през последните години 5% от преработеното в мандрите. Това едва ли е кой знае какво събитие, като се има предвид, че по-евтино мляко (и то с постоянно качество, което все още е проблем за част от българското) от години се внася от Унгария и Румъния. И в момента, в шест европейски държави изкупните цени на суровото мляко са по-ниски спрямо тези у нас – това са Чехия, Румъния, Унгария и Балтийските републики.
Прави впечатление, че 12% от вносното мляко е пакетирано и готово за консумация, което може да се обясни с високата цена на българското прясно мляко в търговската мрежа в страната. Т.е. тук проблемите се крият по веригата преработвател – търговец вътре в страната.

За сметка на това, обаче, вноса на концентрирано мляко спада с над една трета за същия период, достигайки едва 24 хил. тона.

Подобна е и ситуацията при вноса на различни видове сирена, който също бележи спад през разглеждания деветмесечен период от 7,2%. При това положение твърденията, циркулиращи напоследък в различни медии, че само 30% от кашкавала в магазините бил български са смешни. Съотношението е по-скоро обратното, като чуждите сирена едва ли заемат повече от една пета от пазара.

Загубите от руското ембарго са 82 млн. евро
 
От тях 44 млн. евро се падали на млечния сектор, в което се смятали и косвените загуби. Ако досега коментирахме твърдения, лансирани от бранша, то тук вече става въпрос за официална информация на Министерство на земеделието. Как, питаме се ние, е изчислена зашеметяващата сума от 44 млн. евро в сектор „мляко“, при положение, че износът на мляко и млечни продукти за Русия никога през ХХI век не е достигал дори мизерните 2 млн. лева на година?

Единственият начин, по който може да се достигне до това число е като умножим количеството легално предадено в мандрите мляко от малко под 500 000 000 литра по разликата от 18 стотинки между пика на изкупната цена на млякото пред 2014 г. и цената днес. Така получаваме сумата от 88 млн. лева, която съвсем случайно съвпада с цитираните 44 млн. евро. Само че, както вече стана ясно, тази разлика в цената се дължи най-малко на руското ембарго.

В заключение авторите твърдят, че „разпространяването на подобни манипулации” в сектора на млекопроизводството цели да замете истинските проблеми под килима, и да задоволи частни интереси, докато говедовъдството  продължава да затъва.
 
Със съкращения

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар