Отиде си Егон Бар- архитектът на Източната политика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

На 93 години на 20 август 2015 година почина  Егон Бар, един емблематичен и изключително харизматичен политик, определян като архитект на Източната политика на канцлера Вили Бранд. И аз имах удоволствието да се докосна до него, присъствайки на публичната му  лекция в град Ерфурт през юни 2009-та  година.  Попаднах съвсем случайно на тази лекция. В препълнената със симпатизанти и членове на Германската социалдемократическа партия зала, всички бяхме вперили очи и наострили слух, за да чуем един политик, сякаш дошъл от друга епоха.
Попивайки информацията се опитвах да си водя записки от лекцията на Егон Бар, в която той направи кратка равносметка за някои от най-важните събития още от края на Втората световна война, до германското обединение, на които Бар е станал свидетел и участник.  Ето кратък фрагмент от спомените му: 

„През 1971 година ние урегулирахме правилата за преминаване на границата между Източна и Западна Германия, нещо което съюзниците бяха пропуснали да решат. Това бе времето, когато създадох моите скрити контакти с Москва и Вашингтон (система от тайни контакти), това означава директен обмен на информация и новини…”

Егон Бар е роден на 18 март 1922 година. От 1956 година е член на ГСДП, а между 1960 и 1966 година е говорител на Вили Бранд, тогава кмет на Западен Берлин. На него принадлежат  определенията:  „промяна чрез сближение” и „политика на малките крачки”.  В продължение на 18 години- между 1972 и 1990 година Бар е член на германския Бундестаг.  Между 1966 и 1969 година е външен министър на федералната република, а от 1970 година е държавен секретар на канцлера Вили Бранд. Той е с основен принос за подготовката и подписването на Московския и Варшавския договори, както и споразумението за транзитно преминаване на хора и стоки между ГДР и ФРГ, влязло в сила през март 1972 година. Тези актове са в основата на Източната политика на правителството на Вили Бранд и последвалото разведряване между великите сили. 

По време на българската премиера на книгата „Вили Бранд  С други очи” през ноември 2014 година, неговият син историкът Петер бранд заяви по повод на Егон Бар: 

 „Самият той неведнъж е казвал сърдечно, че той е архитектът на Източната политика, а  Вили Бранд е нейният строител. Аз мога само да се съглася с това.”

Мартин Иванов 
 
Свързани текстове: Проф. Петер Бранд: Баща ми беше строителят, а Егон Бар- архитектът на Източната политика

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар