Петрич- новият Клондайк за гръцкия бизнес

Rate this post
Ангелос Тацулис, снимка: “Дойче Веле”

Повече от 11 000 предприемачи от южната ни съседка са преместили бизнеса си там

Проблемите пред гръцките компании, които продължават да се трупат заради финансовата и банкова криза в страната им  карат все повече предприемачи да преместват бизнеса си в България.  Това се казва в репортаж на германската телевизия „Дойче Веле”. Пред подобни проблеми  е изправен и Ангелос Тацулис, притежател на  консервно предприятие за преработка на червени чушки.
Все повече доставчици искат да им бъде платено предварително, но банките не отпускат вече никакви междинни кредити. „Имаме проблеми с нашата ликвидност. И те стават все по-големи, защото  в момента в Гърция няма функционираща банкова система. Нищо не работи нормално”, обяснява предприемачът. Търговията е възпрепятствана и от извънредните данъци въведени наскоро от Атина. „През три месеца имаме нова данъчна система. Искаме най-накрая стабилност за да можем да  направим план  поне за 10 години напред , скойто да подсигурим  бизнеса и инвестициите си”, продължава Тацулис. 
Вследствие на нестабилната икономическа ситуация в Гърция, все повече предприемачи избират да пренесат бизнеса си извън страната. Към износ на капиталите си е прибягнал и Тацулис. Според него преместването на фабриката му в чужбина не е само заради перспективите за по-добри печалби, а е и „въпрос на оцеляване”.
В Петрич, който се намира много близо до границата с Гърция процъфтява бизнеса на десетки гръцки фирми, избрали да преместят седалищата си в България. Основната причина е ниският данък- само от 10%. Тук регистрацията на фирма се извършва онлайн, като всичко става с електронен подпис.  „Можем да ползваме и услугите на посолството ни в Атина, и всичко да се извършва оттам”, казва Владимир Попов, съветник в една българска фирма. Също толкова гъвкаво е и откриването на банкова сметка в някоя от българските банки. Всичко отнема не повече от 30 минути. Дори не представляват проблем операциите с по-големи суми като за целта е необходимо само попълването на един формуляр.  Вече над 6 000 гърци в района са поверили управлението на средствата им на местна банка, бягайки далеч от кризата в страната си и алчността на гръцката държава.

Превод: Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар