Копенхаген- метрополията на велосипедите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Снимка: „Дойче Веле“

Всяка година тя поздравява милиони туристи вдатската столица Копенхаген.  Малката русалка от разказвача на приказки и любим автор на поколения деца- Ханс Кристиян Андерсен си седи все така кротко вече повече от 100 години на все същия камък край брега, сякаш току що е излязла от дълбините на морското си царство. Тя обаче далеч не е единствения символ тук. Повечето жители на Копенхаген са изключително мобилни. Велосипедите в града са повече от хората.  Един от най-интензивните велосипедни маршрути  преминава през моста „кралица Луиза”. 
Това е и едно от любимите места на Ане Катрин Хердерс, която от 8 години се занимава с градско планиране в датската столица.  „Когато си с велосипед на път, животът изглежда много по-интензивен. В колата човек се чувства изолиран от околността, докато когато е с велосипед той е част от нея и от движението, което прави града да изглежда по-жизнен”, споделя Ане Катрин за „Дойче Веле”.  В Копенхаген се намира още един символ на мобилността Стрьогет- една от най-дългите пешеходнаи зони в Европа, където са разположени множество магазини и заведения. Между тях е и едно място наречено Royal Copenhagen, където се произвежда най-красивия  порцелан в Дания, известен с бяло-синия си дизайн.  “Ние сме една много малка  нация . Дания  е малка, и мисля, че на нея много и отива определението „страна на приказките””, казва още Ане. Патрулиращите пред кралския дворец Амелиенборг гвардейци са едни от най-любимите атракции на жителите и гостите на града. В двореца Кристиансборг, който по-рано също е бил кралски, сега се помещава датския парламент , върховния съд и министърпредседателя на страната. Някои от помещенията в двореца обаче продължават да се ползват за нуждите на кралската фамилия. Копенхаген  не е известен само със своите старини, но и с модерната си архитектура. Само на 8 километра от центъра на града се намира Датският национален аквариум, под чийто ултрамодерен покрив се крие истинско многообразие от морски представители. Наричан  „Синята планета” той  е най-големият аквариум в Северна европа. Тук могат да се видят почти 500 вида обитатели на моретата. „Посещението тук е като пътешествие из световните морета. Човек може да види части от Северно море, Фариорските острови или Аляска, казва Дорте Глее, директор на аквариума. 
Обратно в града, но отново на вода, тъй като Нюхаун, пъстрата улица,  която води  до  новото пристанище, важен търговски пункт от 17 и 18 век, сега предлага множество заведения и ресторанти във водата. „Това че има много места в близост до водата, където човек може да се разтовари, е типично за Копенхаген”, убедена е Ане. Ето защо Нюхаун  е място,  притегателно за всички, които искат да опитат местните кулинарни специалитети особено след края на работния ден. Крайбрежната улица е особено привлекателна през лятото. Пъстър и кипящ от живот- това е Копенхаген, където всеки който все още иска да покара велосипед, може да прекара една прекрасна лятна вечер.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар