Цени на пшеницата от 200 USD за тон са вече мираж!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Заради слабата реколта, Европа може да внесе над  10 млн. тона царевица през 2015/16 г.

Заради високата конкуренция на пшеницата от Черноморския регион на международните пазари, цена  на пшемицата от 200 долара за тон е вече  мираж. Последната оценка на експертите от Международния съвет по зърното (IGC) от края на август по мнението на Антоанета Белопитова, изпълнителен директор на Софийска стокова борса,  доведе до взрив на цените надолу, тъй като търговците не очакваха подобно повишение на глобалните добиви от пшеница от 10 млн. тона. Според прогнозите Русия и Украйна през тази стопанска година се очаква да предложат на външните пазари около 35 млн. тона пшеница. Цените на пшеницата в Черноморския регион варират между 177 за българската до 183 долара за украинската пшеница.
В доларово изражение най-голям спад за последните 12 месеца от 28% регистрира украинската пшеница, а най-малък –само 3% българската. В момента у нас сделки за пшеница се сключват при 310-320 лева за тон, но при по-висок курс на долара спрямо лева в сравнение с преди година. На  27 август Египет отново закупи предимно пшеница от черноморския регион, като сключи сделка за 60 000 тона руско зърно на цена от 180,40 долара за тон. По-късно на търга беше предложена и украинска пшеница на цена от 177 долара за тон. 

В момента на някои от основните пазари като Франция, Германия и САЩ  цената на пшеницата се движи между 179 и 198 долара за тон. За година цената на зърното на тези пазари  е паднала между 20 и 24%. 

САЩ и Китай ще компенсират слабата европейска реколта от царевица
И според експертите от Софийска стокова борса през 2015/16 година се очаква производството на царевица в САЩ и Китай да компенсира прогнозираниtе  много слаби добиви в Европа. Заради слабата реколта през  2015/16 година ЕС може  да внесе  над 10 млн. тона царевица. На годишна база цената и на пазарите във Франция и САЩ е паднала между 12 и 14%. Цената и в момента се движи между 189 долара за тон (Франция) и 164 долара за тон (Унгария). У нас царевицата се продава при 280-300 лв. на тон без ДДС, каквато цена е имала и  преди година.

По-ниска реколта от рапица в Европа

 
Тенденцията за спад в добивите от рапица в Европа заради забраната за употребата на препарати съдържащи никотиноиди се запазва, и по последни данни на експертите реколтата през 2015/16 година ще е с около 3 млн. тона по-слаба от очакваната. В момента цената и на Euronext е около 365 евро за тон, което е с около 13% повече в сравнение с миналата година. 

Цените на слънчогледа тръгнаха рязко надолу
 
След последния доклад на експертите от IGC, цените на слънчогледа тръгнаха рязко надолу, тъй като участниците на пазара очакваха още по-песимистични данни за реколтата през тази година. Заради по-добрите прогнози обаче се случи точно обратното.  Слънчогледовата реколта у нас се очаква да достигне около 1,8 млн. тона. Цената се движи между 340 долара за тон за руски слънчоглед и 376 долара за унгарски. У нас цената на слънчогледа се е повишила спрямо миналата година по това време, и в момента тази маслодайна култура се търгува при 660-680 лева без ДДС за тон. Според експертите тепърва се очаква спад в цената на слънчогледа след началото на кампанията по прибиране на новата реколта. Това може да доведе и до по-ниски цени  на олиото през есента. Към момента  цената на олиото у нас е с 13% по-висока в сравнение със септември 2014 година и се продава при 1,83  лева за литър без ДДС при 1,62  лева за литър през септември 2014 г. . На борсата в Ротердам цената на олиото е колкото миналогодишната около 815 долара за тон.
Между 19 и 29% е паднала цената на захарта на борсите в Лондон и Ню Йорк. Цената на рафинираната захар в Лондон е 342 долара за тон, а на необработената на борсата в Ню Йорк-242 долара за тон. У нас цената на захарта за година е паднала с около 1% до 1,03 лева за килограм пакетирана захар.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар