Биомлякото алтернатива за производителите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Въпреки известното раздвижване на пазаа в последния месец, цените на конвенционалното мляко на международния пазар остават значително по-ниски в сравнение с миналата година. Затова поне  повечето производители в Германия са изправени пред избора  да преминат към производството на биомляко. Позовавайки се на Баварския селскостопански институт, специализираният портал agrarheute.com информира, че разликата в цената на конвенционалното и биомлякото мляко за периода 2013-2015 година се е увеличила двойно- от 8 на 17 цента в полза на биологичното.  Разбира се ако по-скъпото биологично мляко е едно от предимствата пред производителите решили да преминат от конвенционално към екологично чисто производство, то си има и недостатъци. Те обаче не са тема на друг материал. А тук става дума за цената.

В началото на септември продължава тенденцията от предходния месец за повишаване в цените на основните млечни продукти, търгувани на платформата Global Dairy Trade. По време на търга от 1 септември средният ценови индекс се повиши с 10,9 пункта до 2 226 долара за тон. Пълномасленото и обезмасленото мляко регистрираха сходни повишения от 11,7 и 12.1% съответно до 2 078 и 1 698 долара за тон. За сравнение преди месец цената им е била 1 590 и 1 419 долара за тон. През септември 2014 гоина обезмасленото мляко се е продавало при 2 619 долара за тон, а пълномасленото при 2 692 долара за тон.
Повишение макар и не чак толкова голямо се ретистрира и в цената на маслото, и сиренето „Чедър“. Така по време на последната борсова сесия маслото регистрира поскъпване от 8,1% до 2 746 долара за тон, а сиренето с 4,7% до 2 913 долара за тон. За сравнение преди месец маслото се е подавало при 2 293 долара за тон, преди година- 2 698 долара за тон. Сиренето „Чедър“ в началото на август се е продавало при  2 663 долара за тон, а през септември 2014 година при 3 077 долара за тон.
Дилемата за това, дали производителите да преминат от конвенционално към екологично производство на мляко е още по-актуална и с оглед на мнението на все повечето политици и експерти, че Европа няма как да се върне към стария квотен принцип на производство на мляко, и фактът че обетованите пазари за свръхпроизведените количества мляко на Стария континет така и не бяха осигурени. А производството на биомляко предлага на фермерите хем по-високи цени, хем така необходимите им пазари, колкото и последните да се отличават със своята специфика в сравнение с пазарите за конвенционално мляко.
Мартин Иванов
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар