Училище на мечтите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Orestad High School

5-те най-красиви училищни сгради в света

Защо сградите на училищата трябва да бъдат красиви?

Кой не помни детството си, когато отиваше на училище? Навсякъде тъмнина и изведнъж зад ъгъла се появява грозната квадратна сграда на школото, боядисана в нечовешко жълт цвят. Сякаш вчера е било. Толкова силно се е загнездила тази картина и в моето съзнание. И сякаш нещо гори в тази сграда, като гледаш да светят прозорците на една единствена класна стая на четвъртия етаж. По някакво стечение на обстоятелствата първите два часа са по руски език.
И защо винаги първият час има диктовка точно когато имаш чувството, че тази отровна светлина може да изгори очите ти. И така всяка сутрин отивайки на училище се молиш, когато завиеш зад ъгъла изведнъж тази омразна сграда да рухне, но тя си остава все там.
И за да не започва всеки нов ден на децата с подобни мисли, някои вече пораснали архитекти са построили училищата на мечтите, а електронното издание на Gazeta.ru ни показва най-красивите образци в света.

Orestad High  School Копенхаген

Това училище не само изглежда изключително модернистично, но отгоре на всичко е и безплатно, и за да учи някое дете в него не е задължително да има богати родители или да е вундеркинд. Може да е съвсем обикновено дете, което да се учи тук, където щорите на прозорците наподобяват въртящи се по посока на слънцето слънчогледи, така че в помещенията винаги да има приятна светлина. И прозорците са така направени, че да не създават впечатлението у децата, че са заключени между четири стени. Освен традиционните класни стаи тук на много места се предлагат възможности децата да се излежават на удобни възглавнички с лаптоп или книга в ръка. Идеята е те да прекарват в училище повече време, а не да идват само за часовете. 

Rafael Arozarena High School Ла Оротава

Това училище изглежда изключително урбанистично. Ако беше в центъра на оживен град, човек щеше да си каже, че изглежда добре и да забрави за него. В този случай обаче има някои интересни подробности. Това е безплатно общо образователно училище… построено за децата на фермери. Повечето ученици тук са от селски семейства. Родителите им много рядко са завършили средно образование, да не говорим за висше. Целта на училището е да се покаже на децата, че въпреки средата в която са се родили, тя не трябва да е пречка за постигането на поставените пред тях задачи. И ако едно дете расте в бедно селско семейство, това не означава, че пред него няма бъдеще. Всяко дете само може да избере, дали да стане фермер или физик. 

Modern High School Лос Анджелис

 
В известен смисъл това училище наподобява испанското- разположено е в един от най-неблагоприятните райони, но затова пък надарен с прекрасна природа. Голяма част от учениците в него са деца на първо поколение емигранти от Мексико. И тъй като са се родили в среда, в която могат да имат много малко примери за успешно развитие, те намират необходимата им социална среда за това точно в образованието. Модернистичната сграда на училището идва да покаже, че родено в гетото, едно дете не е задължително да остане да живее в него. Сградата се опитва да испъкне в еднообразието на типичните за бедняшките квартали къщи и да покаже, че образованието може да е най-яркото забавление в района.

Galjoen School Хага

 
Това училище е построено от две сгради на стара помпена станция. Архитектите ги съединили под формата на крокодил, който според тях би трябвало да се хареса на децата.
Като цяло идеята на проекта бил да се създаде едно безопасно място за децата, които да играят на спокойствие далеч от ненадеждни елементи, скитащи се в един не много-сигурен квартал. Другата потребност била, да се оттърват децата от непоносимо скучните класни стаи с правоъгълна форма. 

Marcel Sembar High  School Сотвил ле Руан 

Това е едно от най-зелените училища на света. Независимо от факта, че училището е заобиколено от сгради, в които живее най-бедното население на града, то се опитва да използва всеки квадратен метър от тревата. А тя е не само на покрива, но и на всички вътрешни дворове. Главната идея за изграждането на училището била- децата да прекарват повече време на въздух. Постоянното седене в скучните класни стаи е вредно не само за здравето на човек, но и за възприятието на света. А когато времето позволява, поляната се превръща в естествена класна стая за децата.

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru 

Снимки: Gazeta.ru 

Е след представянето на подобни училища, не ви ли се иска поне за малко да сте отново ученици? …

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар