Общините ще управляват 1,75 млрд. лева до 2020 г.

Rate this post

Кметовете поискаха ясни правила за управление на средствата от еврофондовете

До 2020 година по новата Оперативна програма „Региони в растеж”  общините ще управляват директно близо 1,75 млрд лева, заяви днес по време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете” министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.  Останалите средства ще бъдат включени в пет фонда, които ще се развиват на принципа на финансовия инженеринг. Чрез тях ще се цели да се стимулират кметовете на отделните общини да привлекат допълнителни финансови институции с чиято помощ да се увеличи ресурса на частните инвестиции в проекти за подобряване на градската среда. Тя заяви, че  „Региони в растеж” представлява надграждане на старата програма „Регионално развитие” , действала в периода 2007-2014 г. и припомни свършеното до сега.
„За изминалите седем години  за регионално развитие са били инвестирани 3,5 млрд. лева, с които се създадоха нови работни места, облагородиха се градовете и беше подобрена инфраструктурата”, заяви тя. С помощта на тези средства са били обновени 114 паметници на културата, които вече могат да се посещават от български и чужди туристи, 44 града са вече с изцяло подобрена градска среда, а над 1100 километра от републиканските пътища са обновени.

От своя страна представителите на местната власт  в лицето на кметовете на някои от най-големите общини  поискаха създаване на по-ясни правила   за управление на средствата от еврофондовете с приемане на нов закон за управлението им, така че те да са ясни за всички, а не да се променят непрекъснато.
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че се надява с новия закон да се създадат ясни правила за всички онези, които кандидатстват с проекти за средства от еврофондовете.
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев призова кметовете да мислят не за плочките, а за хората които живеят и ще живеят в общините.

”На нас ни трябват визионери, хора които познават душата и сърцето на града. Такива, които с ограничените ресурси които имат да направят тази инвестиция, която ще е с  най-голяма стойност, заяви той” Според него всички инвестиции  в общините и държавата като цяло трябва да се правят в синхрон с ОП „Региони в растеж”. „Ако днес правим 2 километра улица, трябва да мислим за следващите. Ако ремонтираме тротоар, не трябва да мислим за плочките, а за краката, които трябва да ходят по тях”, допълни министър Дончев. 

От изказванията на кметовете на отделните общини пролича, че и до 2020 година с най-приоритетно значение за местната власт ще са проектите за подобряване на инфраструктурата, създаване на още по-добра градска среда и повишаване на енергийната ефективност на обществено значими сгради като училища и детски градини. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар