Кой поръчва музиката е ясно, по какви правила ще се свири не!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Кметове ала Стив Джобс трябва да направят градовете ни по-добри места за живеене

 

Старата баня в Ловеч сега е модерен виртуален музей на водата

Ако ЕС е композиторът, министрите на еврофондовете и  регионалното развитие  са сред водещите диригенти, а общините в лицето на техните кметове- оркестрите, то към момента при старта на новия период, в който  до 2020 година ще се наливат еврофинанси в регионите у нас прилича на симфония в която все още не всичко е наред. Ясно е какво е „музикалното произведение”- усвояване на едни пари на европейските включително и български данъкоплатци, ясно е кой ще го дирижира, и кои ще го изпълняват, както и за какво в общи линии  ще го изпълняват.
Ще се опитат да направят градовете и селата едни по-привлекателни места за живеене за онези, които все още са останали да живеят в тях. Не е ясно обаче какви са правилата т.е. кога темпото на усвояване ще е в ¾ и кога  в 7/8 например, но ако продължим с музикалната терминология у нас често се получава „едно напред две назад. И това го показват повечето особено инфраструктурни проекти изпълнени уж по правилата, но оказва се некачествено. Или проекти за облагородяване на градската среда изпълнени от наши и ваши с некачествени плочки и материали и така модерните велоалеи, като последният пример за фрапиращо изпълнение на проект за такава, който ми попадна е на велоалея в Сандански, завършваща в…. дърво. Повечето  обновени пътища и аутобани пък са така направени, че след първия паднал дъжд се превръщат или в гребни канали или в трасета за любителите на по-атрактивни стилове в ските като каране на бабунки.

И после да няма пак дърпане на уши и „бой” на музикантите от страна на композитора под формата на критики за лошо изпълнение на музикалното произведение т.е.  усвояването на европарите, и оправдаване на последните в стил „не ни бийте, ние толкова си можем и знаем”. Лошото е че подобни критики рефлектират основно върху общините, чиито проекти биват блокирани поради нередности, докато диригентите както винаги излизат сухи от концерта с обтимистично вдигнати глави за бъдещето, и обещания да оправят палката. Един от тях, министъра на еврофондовете призова кметовете да не мислят за плочките, а за хората, и да бъдат визионери т.е. ала Стив Джобс да действат с размах. Не стана ясно обаче дали да действат с размах при усвояване на пари от рога на изобилието, предоставян от композитора и разпределян от диригентите, или да действат с размах при предлагане на визионерски проекти, които в интерес на истината не са липсвали и досега, а както се убедих май няма да липсват и в бъдеще. Два примера и в тази посока са показателни- в Ловеч например от старата баня направиха „Музей на водата”, а също там се готвят пак с европейски средства да превърнат местния зоопарк в „най-красивия в България”. Лошо няма, защото така се привличат туристи, а с това и свежи пари за бюджета, но дано както призоваха повечето кметове да се създадат ясни правила за общините, които да не се променят с всяка смяна на диригентите, защото на композитора ще му писне и пак  ще дръпне шалтера ако прецени че симфонията  която е написал отново се е превърнала в нашенска какафония. 

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Один комментарий для “Кой поръчва музиката е ясно, по какви правила ще се свири не!

  1. На това, което се случва, по-старите хора казват: Такъв е животът. Вечно има нещо за дооправяне, винаги има хитреци, които се възползват и будали, които са съвестни и затова не са уважавани. Често се срещат и други, които какво и как да го направят и хабят пари. Затова – да живеят будалите, които са солта на земята.

Вашият коментар