Програмисти най-много напират да стават пчелари

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Има леко увеличение в цената на меда, но истинският е не по-евтин от 10 лева
В момента се наблюдава леко поскъпване на меда заради по-слабите добиви, но все пак цената остава стабилна, заяви на пресконференция днес М. Михайлов председател на Съюза на пчеларите. Според доц. Боян Първулов истинският мед е на цена между 10 и 12 лева, но на пазара може да се намери мед и за 7 лева.  Мановия мед достига до 16 лева за килограм, докато на едро цената му е 8-9 лева. Най-евтин, но и с най-ниско качество е медът продаван на Женския пазар в София. Повечето мед у нас се изкупува от едри търговци. Основната дестинация за износ на български мед си остава Германия, но арабските страни според доц. Първулов също проявяват интерес към меда ни. 

Делът на блгарския мед на международните пазари обаче е само 1%. Най-големите износители на мед са Бразилия и Аржентина,  а най-много мед се търгува на борсата в Хамбург. По многообразието от билки страната ни е на второ място в света след Непал.

Доцент Първулов от 10 години води курсовете за пчелари и според него в последно време хората, които се занимават с програмиране най-често напират да стават пчелари. Питам го, колко време е нужно за да станеш пчелар. „Зависи от това, което имаш тук“, казва ми той и посочва главата си. Освен програмисти в курсовете за пчеларих се включват зъболекари, фармацевти и философи. Според него за да стане жената  пчелар трябва да е красива, а мъжът-умен. Пчеларството не е и много трудоемко. „Шест месеца се занимаваш с пчелите, а през останалото време говориш за тях“, казва доц. Първулов с усмивка . Там където има цветя, винаги ще има пчели. Това го изисква природата и никакви мерки за ограничаване на пчелните семейства не биха дали резултат. Хората не трябва да се страхуват от пчелите. От ужилванията им опасност има само за хората с алергии. За останалите дори може да има лечебен ефект. Пчелата жили винаги в най-проблемните точки на човешкия организъм. Дори в Япония практикуват специален вид акопунктура използвайки пчели.
За популязиране на пчеларството у нас вече е в ход и специализиран проект за градско отглеждане на пчели върху покривите на големи магазини в някои от най-големите ни градове като София, ПлоВдив, Варна и Бургас. Интересът към тази инициатива продължава да се увеличава. Пчелари доброволци вече са събали близо 700 кг мед, който ще бде дарен на домове за възрастни хора. От 14.09 пред софийската баня стартира традиционният есенен Фестивал на меда , на който производители от цялата страна ще представят продукцията си.
Пчеларите споделиха и за някои проблеми със заболявния по пчелите, като в резултат на нерегламентирани пръскания в Северна България през тази година се е стигнало до масово измиране на пчели. При срещите си с министър Танева те са напомнили, че в края на годината изтича мораториума върху употребата на три много опасни пестициди имащи силно вредно въздействие върху пчелите. Напоследък все по-често се наблюдава и явлението на загуба или късно оплождане на пчелите-майки. Причините за това могат да са най-различни, но най-важните са климатичните промени и начините на отглеждане на пчелите.
Мартин Иванов
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар