Най-красивите мостове на света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Съществува неписана традиция, че ако искаш да обещаеш да си верен винаги на половинката си, трябва да го направиш докато преминавате по някой мост. Още по-хубаво е, ако го сторите на някой от по-долу подбраните съоражения, емблематични със своето архитектурно изпълнение или с местата където са разположени и великолепните гледки които предлагат. Това може да увеличи вълшебната сила на обещанието ви, така че ако ви се отдаде възможност, не я изпускайте. За да разберете къде може да отидете, и да се обясните в любов, електронното издание на Gazeta.ru прави класация на най-красивите мостове в света. 

Golden Cate bridge- мостът, който не е трябвало да съществува

 
Противно на повечето мнения прочутият  червеникав мост свързващ бреговете на Сан Франциско все пак е  построен през 1937 година. И дълго време той заема водещото място в най-различни класации. Като начало до 1964 година е най-дългият мост в света. Той е и най-фотографираният, въпреки че далеч не е най-интересният и най-красивият. Най-любопитният факт е, че той въобще не е трябвало да съществува. Всички архитекти и инженери на времето са смятали за невъзможна задачата да се построи мост точно на това място. Основната причина за това било непредсказуемото време в Сан Франциско, където само за минути сякаш от никъде може да падне гъста мъгла. 

Sidu River Bridge- китайците обичат всичко най-дълго

 
Построеният през 2009 година мост остава сред най-дългите в света- 1222 метра  и струва на китайското правителство 100 млн. долара. Палмата на първенец му отне не по-малко красивият мост, свързващ Копенхаген и Малмьо, чиято дължина достига 7 845 метра, а височината на колоните му е 204 метра. Мостът Sidu River Bridge преминава над прекрасни гори и реки, така че ако посетите някога Шанхай, не пропускайте да минете по него. 

The Rolling Bridge- невзрачен, но въпреки това живописен

 
Този мост е още едно доказателство, че дори да няма смисъл на практика, е полезно да се строят подобни съоражения. И въпреки дължината си от само… 12 метра, той е изумително красив, оформен като елегантен кръг, снабден със съвременна хидравлична система.  Когато по канала няма лодки, мостът се разтваря за да могат да преминат хората по него. Той е особено красив, когато го види човек в движение. Зрелището е особено вълнуващо, и въпреки че се намира в един от най-скучните и делови квартали на британската столица, не жалете време за да го видите. 

The Millau Viaduct- спасение по съседски

До построяването на този мост, преходът между Франция и Испания е представлявал един вид „мъртва зона”, в която опасните пропасти са дебнели  пътуващите буквално след всеки завой. И той се превърнал в спасителен за всички желаещи да преминат през Пиринеите от френската в испанската им част. Сега  за всички, които обичат посещенията на гости при съседите няма да е необходима подготовка като за качване на Еверест и запаси за седмица напред. За великолепния си дизайн и уникалните инженерни решения, The Millau Viaduct вече е носител на всички възможни награди. 

 The Langkawi Sky Bridge- мостът до Рая

 
Този мост находящ се в Малайзия разкрива уникално красиви пейзажи и гледки,  които човек едва ли някога се е надявал да види. Великолепното съоражение, което на всичко отгоре е само за пешехогци, се вие над тропическите гори. За да се насладите на красотата на местната джунгла дори не е необходимо да се въоражите с обичайните средства за борба с ужасните комари, или да носите мачете, с което да си проправяте път през  гъсталаците. Достатъчно е да стигнете до него по специално изградения път. Като цяло мостът напълно заслужава да влезе в списъка на новите чудеса на света. 

Trift Bridge- мост като по поръчка

 
Ако искахте да разгледате на спокойствие и тишина ледниците на Швейцария, едва ли  би било възможно без този мост. Построен е точно заради туристите. Но защо им е на швейцарците да полагат усилия за това? Страната им така и така е сред най-популярните туристически дестинации. Но щом са го направили, явно има смисъл, тъй като Trift Bridge привлича ежегодно по 20 000 туристи. А туристите никога не са излишни. И ако и вие сте сред щастливците, може да се насладите необезпокоявани на гледката към ледниците. А сливането с природата макар и върху модерно като дизайн и изпълнение инженерно съоражение е най-добре да стане, когато човек е сам със себе си. 

Nanpu Bridge- китайското чудо

 
Това е своеобразно китайско чудо. Мостът в спираловидна форма е построен на няколко нива в самия Шанхай. По това спиращо дъха съоражение минават безброй автомобили на час. И едва ли с нещо друго Китай би могъл да покаже толкова изразително своето световно господство.  Освен че е уникален по своя дизайн, Nanpu Bridge много напомня на картината описвана от фантастите от 30-те години на миналия век, които си представят  бъдещето в което живеем ние сега.

Мартин Иванов
По материали на Gazeta.ru
Снимки: Gazeta.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар