Многообразие от продукти за здраве на Фестивал на меда

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Освен че са здравословни, пчелните продукти предлагат и все по-големи възможности за приложение. Убеждавам се в това, спирайки пред щанда на Сашка от Радомир, представяща по време на традиционния Софийски фестивал  на меда- козметични кремове  на  основата на пчелни продукти  с отлично приложение при изгаряния, като дори при по-сериозни инциденти заличават всякакви  белези от кожата. Това е доказано и след сериозни клинични изпитания, продължили година и половина. За сега продуктите са патентовани само у нас, но не липсва интерес и от чужбина- основно от Германия, Италия и Испания.

„Дошли сме тук с надеждата да съберем някой лев, защото искаме да патентоваме продуктите си за целия Европейски съюз“, казва ми тя. Таксата за издаване на подобенпатент обаче не е никак малка. Сашка обаче е оптимистка, защото знае че проддуктът който предлага е без аналог.Дори вече имат специална награда за това. 

Цветният прашец е друг продукт, известен с това, че представлява природен имуностимулатор, съдържащ безценен набор от витамини, минерали и аминокиселини. „Извличаме го със специални уловители, и след това го подлагаме на изсушаване“, казва друга пчеларка, при която се спирам, привлечен от разказа и. Когато е изсушен, може да се съхранява до една година, а ако  пресен, то задължитено трябва да се съхранява  на студено, разкрива ми тайните тя, докато ми дава да опитам мъничко пресен цветен прашец. Истински микс от природата. Уникалното в него е, че точно природата определя съдържанието му. „Този тук например е от пролетта“, посочва ми един пакет. Всичко зависи от това, какви билки и растения има. Мъничко прашец с чаша мляко обаче може да ви засити, и да ви даде необходимите витамини и минерали.  Не скривам възхищението си, когато разбирам, че кошерите им са пръснати по цялата страна-от Кюстендил през София до Враца. От няколко години семейството и  се занимава професионално с пчеларство, и всичко е на ниво, въпреки че кошерите и всичкото оборудване и консумативите никак не са евтини. 
За да се занимава човек с пчеларство е необнодимо да му идва отвътре и да прави нещата с любов. „Случвало се е често да вадим мед до 3-4 часа сутринта, и въпреки умората, винаги сме го правили  с много любов“.
Природата по думите и ни дава всичко. Пчеларството е изключително благородно занимание ми казва тя  и цитира с усмивка колега пчелар, според който „няма да имаме пълни джобове с пари, но няма и да ходим бедни“. 
Мартин Иванов
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар